12-03-2015 17:00 | Door: Thijs ten Brinck

Een combinatie van zonnepanelen en elektriciteitsopslag is op steeds meer locaties financieel aantrekkelijk. Onder andere in delen van Australië en de VS is stroom van het net niet langer goedkoper.

In een interview met de website RenewEconomy zegt Paul Nahi, de CEO van het Amerikaanse zonnepanelenbedrijf Enphase, dat de combinatie van accu’s en zonnestroom in verschillende delen van Australië netpariteit heeft bereikt. Opgeslagen zonnestroom uit een accupakket heeft daar gemiddeld dezelfde kostprijs als stroom van het elektriciteitsnet.

 

Australië

 

In Queensland, in het noordoosten van Australië, is er niet of nauwelijks een markt voor het terugleveren van stroom aan het net. De lokale netbeheerder van Queensland installeert mede daarom honderd opslagsystemen van 100 kilowattuur per stuk. Dit is goedkoper dan de verbeteringen van het elektriciteitsnet, die zonder de opslagsystemen noodzakelijk zijn.

Ook in andere delen van Australië is het commercieel aantrekkelijk om accu’s te installeren. Daar geldt een tariefstelsel, dat afhankelijk is van de hoogte van de piekvraag naar elektriciteit. Accu’s kunnen die piek dempen en zo de kosten drukken.

 

Netpariteit

 

Nahi ziet ook in andere delen van de wereld de netpariteit snel dichterbij komen. Duitsland stimuleert elektriciteitsopslag. Ook in de Verenigde Staten zijn er regio's waar de optelsom van stroomtarieven, belastingmaatregelen en klimaat de installatie van een gecombineerd systeem aantrekkelijk maakt.

Zonnestroom kan al in veel meer landen de directe concurrentie aan met stroom uit het elektriciteitsnet. In Nederland is zonnestroom van het dak per kilowatt, gerekend over de volledige levensduur van een installatie, goedkoper dan de kilowattuurprijs inclusief belastingen die consumenten betalen voor stroom van de energieleverancier.

Vanwege de ruime salderingsmogelijkheden is het in Nederland aantrekkelijker het elektriciteitsnet als virtueel opslagmedium te gebruiken. Installatie van een duur accupakket loont meestal niet.

Bron: RenewEconomy | Foto: Claus Ableiter, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)