12-03-2015 19:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Bio-Bean verwerkt afval uit de koffie-industrie tot biodiesel en pellets. Het jonge bedrijf beschouwt Nederland als een aantrekkelijke markt. 

Het bedrijf won in 2014 de Postcode Loterij Green Challenge. De Britten waren terug in Nederland voor een Rockstart-programma en de start van de nieuwe Green Challenge.

De start-up Bio-Bean zamelt reststromen in van grote koffieproducenten en koffieketens. Het bedrijf verwerkt de biomassa tot een alternatief voor diesel, waarop auto’s en vrachtwagens direct kunnen rijden. Na de productie van de biobrandstof blijft nog veel materiaal over. Dit perst Bio-Bean tot droge pellets die geschikt zijn voor de verwarming van industriële processen en gebouwen.

 

Rockstart

 

Bio-Bean won vorig jaar de Green Challenge van de Postcode Loterij. Op uitnodiging van de organisatie deden de finalisten van de Green Challenge 2014 mee aan een compacte versie van het programma van de Amsterdamse accelerator Rockstart. Tijdens de tiendaagse training bracht Rockstart de oprichters van Bio-Bean in contact met enkele bedrijven in de Amsterdamse haven.

“We zijn in Groot Brittannië volop bezig met de realisatie van onze grotere demonstratiefabriek”, zegt mede-oprichter Arthur Kay. “Voor we aan concrete uitbreidingsplannen toe zijn, moet die installatie eerst naar behoren werken. Nederland zou een goede locatie zijn voor een tweede fabriek.”

 

Green Challenge

 

Na afloop van de tiendaagse training lanceerde de Postcode Loterij de campagne voor de Green Challenge van dit jaar. Start-ups met een positieve impact op het milieu en klimaat kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de wedstrijd. Voor de winnaar is € 500.000 beschikbaar.

Bekijk de winnende pitch van Arthur Kay vorig jaar bij de finale van de Green Challenge.

https://youtu.be/AAs1RcIDuf0

Foto: Lilian Wong, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)