29-08-2012 10:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland ligt ver voor op zijn schema om 35 procent hernieuwbare energie in 2020 te produceren. Voor de regering reden om de teugels aan te trekken.

Dat zei Peter Altmeier, de Duitse minister van Milieu, dinsdag op een conferentie over hernieuwbare energie. “Als we de zaken op zijn beloop laten, dan zullen we 40 procent of 45 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen halen in 2020 in plaats van 35 procent.” Duitsland produceert nu al 25 procent van zijn elektriciteit op duurzame wijze.

Vooral de kosten die deze energietransitie met zich meebrengen baren de centrum-rechtse regering van bondskanselier Merkel zorgen. De Duitse divisie van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall becijfert de kosten van de Duitse ´Energiewende´ op €150 mrd.

Verkiezingen

Uit de analyse van Vattenfall blijkt ook dat consumenten een groot deel van de rekening gepresenteerd krijgen. Een gemiddeld Duits huishouden moet zich voorbereiden op een energierekening die tot 30 procent hoger kan zijn.

Die stijging is pijnlijk aangezien de Duitse consument al een toeslag van 3,6 eurocent per kilowattuur betaalt om de energietransitie te financieren. Angela Merkel heeft toegezegd deze toeslag niet te zullen verhogen, maar meeste experts verwachten dat de toeslag naar 5 eurocent zal stijgen.

De stijging is pijnlijk aangezien de Duitse consument al een toeslag van 3,6 eurocent per kilowattuur betaalt om de energietransitie te financieren

Het helpt daarbij niet dat energie-intensieve Duitse maakindustrie na een hevige lobby vrijstelling heeft gekregen van de toeslag. Met verkiezingen voor de boeg over een jaar belooft dat een verkiezingsthema te worden.

Hoogst verbazend

Fractievoorzitter Jürgen Trittin van Die Grünen begrijpt Altmeier niet. “Peter Altmeier is de eerste milieuminister die zich zorgen maakt om doelen voor hernieuwbare energie die sneller worden behaald dan verwacht. Een hoogst verbazende positie voor een milieuminister.”

Altmeier liet weten dat de uitbreiding van het aandeel groene energie positief was, maar “hoe sneller de uitbreiding van groene stroom is, hoe hoger de kosten. Het moet duidelijk zijn: de energietransitie is onvermijdelijk. Maar het moet ook duidelijk zijn dat Rome niet in één dag is gebouwd.”

Bron: Reuters

Foto: RegierungBW