29-08-2012 10:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Indiase producent van zonnepanelen verdubbelt haar productie. Opmerkelijk, aangezien lage prijzen al tot veel faillissementen in de sector hebben geleid.

Narender Surana, CEO van Surana Ventures, verwacht dat de vraag naar alternatieve energie zal stijgen door het tekort aan kolen en de aanhoudende stroomuitvallen in het land. Zo kwamen eind juli 600 miljoen Indiërs zonder stroom te zitten.

“Nu de energiebehoefte in India stijgt, zal er een omslag plaatsvinden naar zonne-energie,” verwacht Surana. “Zonne-energie is aantrekkelijker dan andere vormen van alternatieve energie, omdat het materiaal steeds minder kost. We verwachten dat regeringen zonne-energieprojecten aanmoedigen. Dat zal zorgen voor een enorme boost voor ons.”

Optimisme

Surana Ventures wil het komende jaar voor 30 megawatt aan zonnepanelen produceren en 250 miljoen roepies (ruim €3,5 mln) investeren in een nieuwe fabriek. De producent verwacht de verkoop van panelen dit jaar met 38 procent te zien toenemen.
Nu de energiebehoefte in India stijgt, zal er een omslag plaatsvinden naar zonne-energie.Narender Surana, CEO Surana Ventures
Ook de regering heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van zonne-energie en heeft de doelstelling de productiecapaciteit te verdrievoudigen voor 2020 tot 5 gigawatt. Regeringsleider Monmohan Singh wil India hiermee een globale speler op de markt maken.

Problemen

Het optimisme van de Indiërs is opvallend, omdat er juist een overcapaciteit is aan goedkope zonnepanelen op de markt. Vooral de teruggelopen vraag uit Europa is daar debet aan. Westerse producenten van zonnepanelen beschuldigen daarnaast de Chinese overheid ervan haar zonnesector hevig te subsidiëren.

Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor zonnepanelen tot een dieptepunt gedaald, waardoor diverse fabrikanten van zonnecellen en –panelen al in financiële problemen zijn geraakt, waaronder het Duitse Q-Cells en het Nederlandse Scheuten Solar.

Snelgroeiende markt

De grootste zonnepanelenproducenten ter wereld, waaronder het Chinese Suntech en het Amerikaanse First Solar, verwachten echter dat India één van de snelst groeiende markten voor zonne-energie wordt. First Solar, het enige winstgevende zonne-energiebedrijf van de 10 grootste ter wereld, wil afdelingen plaatsen in India.

Vishal Kothari, analist bij het Indiase beurtvennootschap JHP securities is minder optimistisch. “Ik zie geen grote groei in deze sector. De kosten voor het opwekken zijn te hoog en de concurrentie is te zwaar. De Chinese producenten hebben een veel grotere capaciteit.”

Bron: Bloomberg Foto: