18-03-2015 12:15 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers aan het Georgia Institute of Technology ontwikkelden een nano-generator die golfbewegingen via wrijvingsenergie omzet in elektriciteit. 

De plastic apparaatjes zijn enkele centimeters groot, zeer licht en kunnen gemakkelijk in een netwerk aan elkaar gekoppeld worden. De wetenschappers stellen dat een vierkante kilometer zeeoppervlak met de nano-generatoren 1.15 megawatt kan produceren.

Het project wekt stroom op dankzij het tribo-elektrisch effect, een principe dat ook in veel energie-opwekkende kleding is toegepast. Materialen die langs elkaar wrijven, wisselen een elektrische lading uit. Zo worden ze elektrisch geladen. Hetzelfde gebeurt als je je haren kamt.

 

Vissersboot

 

Wereldwijd biedt golfenergie veel potentie, 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit oceaan. De energie uit de golven is alleen nog lastig te oogsten.

De meeste golfenergieprojecten halen energie uit het elektromagnetisch effect van golven. Dergelijke constructies zijn al snel groot en zwaar. En juist omdat de golven zo krachtig zijn slaan, veel golfenergieprojecten vroegtijdig kapot. De kleine, modulaire nano-generators kunnen de golven wellicht beter weerstaan.

In Noorwegen volgden ontwikkelaars recent een andere strategie. Een vissersboot is daar omgebouwd tot stroomleverancier. De boot, die ontworpen is voor de woeste zee, moet dienen als voorbeeld voor robuuste golfenergieplatformen.

Bronnen: Inventorspot, Wikipedia | Foto: Tony Hisgett via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven