30-08-2012 10:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland valt buiten de top 20 van meest aantrekkelijke landen om duurzame energie te ontwikkelen. China bezet de eerste plaats.

Uit het rapport ‘Renewable Energy Country Attractiveness Indices’ van adviesbureau Ernst & Young blijkt dat Nederland inmiddels op de 23e plek staat. Daarmee daalt Nederland een treetje ten opzichte van vorig jaar.

In het onderzoek heeft Ernst & Young 40 landen geëvalueerd op de ontwikkeling en zekerheid van hun nationale hernieuwbare energiemarkt, infrastructuur en geschiktheid voor individuele technologieën. Op de ranglijst voor windenergie staat Nederland 18e (vorig jaar 17), op zonne-energie 30e (gelijk aan vorig jaar).

China, VS, Duitsland

China’s besluit om zijn capaciteit aan zonne-energie te verviervoudigen tot 50 gigawatt in 2020 maakt het land het meest aantrekkelijke om hernieuwbare energie te ontwikkelen. Daarbij speelt onzekerheid in het beleid van Europese landen en de Verenigde Staten een belangrijke rol. China heeft de minst onzekere toekomst van de landen op de lijst.

China heeft de minst onzekere toekomst van de landen op de lijst.

De Verenigde Staten, vorig jaar nog alleen tweede, moet die plaats nu delen met Duitsland. Naast de verkiezingen in de VS is er ook veel onzekerheid over de toekomst van een subsidie voor de productie van hernieuwbare energie (PTC) en lijkt de VS steeds zwaarder in te zetten op schaliegas, een fossiele brandstof.

Ernst & Young ziet verschillen tussen de twee landen. “Hoewel de Amerikaanse en Duitse markten gelijk staan binnen de (index), is het contrast tussen deze twee markten duidelijk,” zei Gil Forer, directeur van Ernst & Young’s Global Cleantech praktijk. “De aanstaande verkiezingen hebben geleid tot een, begrijpelijke, vertraging in de besluitvorming in de VS, terwijl Duitsland vooruit stoomt met een ambitieuze agenda voor hernieuwbare energie.”

Investeringen

Volgens Ernst & Young stegen de investeringen in hernieuwbare energie in de 40 onderzochte landen in het tweede kwartaal van 2012 tot $59,6 mrd (€47,5 mrd) – een toename van 24 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De meeste investeringen kwamen ten goede van de financiering van nieuwe, duurzame projecten.

Met een stijging van 92 procent oefende China de grootste invloed uit. Nieuwe investeringen  stegen met 18 procent in de VS en 11 procent in Europa.

De top 10 bestaat verder uit India, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada, Japan, Brazilië en Australië.

Foto: Nokton