19-03-2015 10:37 | Door: Jerom van Gemert

Goeree-Overflakkee koos voor een nieuw systeem van Philips voor de monitoring en besturing van openbare verlichting. Het systeem bespaart de gemeente 50 procent op de energiekosten.

Philips CityTouch maakt het mogelijk om alle verlichting individueel en op afstand te besturen. De straatverlichting staat via GSM-technologie direct in contact met de server. Zo is er geen schakelkast meer nodig.

"We hebben voor het lichtmanagementsysteem van Philips gekozen, omdat we daarmee het hoogst haalbare uit de nieuwe LED-verlichting kunnen halen," zegt Edwin van Balen, beheerder openbare verlichting van de gemeente. "Dankzij CityTouch kunnen we in vergelijking met ander aanbieders extra op energie en kosten besparen.”

Vooral de dimprofielen besparen veel energie. De lichtsterkte gaat stapsgewijs omlaag na het aanspringen en in de ochtend gaat de verlichting weer langzaam harder branden. De gemeente kan de naar behoefte op de standaardprofielen ingrijpen. Met een paar muisklikken is de verlichting aangepast.

 

Energieneutraal

 

De gemeente Goeree-Overflakkee wil in 2020 energieneutraal zijn. "Daarom investeren we volop in energiebesparing, is er een groot zonnepark gebouwd, worden nieuwe windparken ontwikkeld en willen we met een getijdencentrale duurzame energie opwekken", zegt Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van Goeree-Overflakkee. "De overstap naar energiebesparende LED's in combinatie met CityTouch past uitstekend in dit streven."

Bron: Philips | Foto: Philips