20-03-2015 12:15 | Door: Thijs ten Brinck

Een groot Zuid-Afrikaans pensioenfonds investeert in twee grote zonnewarmtecentrales. Met behulp van energiebuffers moeten de installaties het Zuid-Afrikaanse elektriciteitsnet versterken.

De beide energieprojecten gaan maximaal 200 megawatt hernieuwbare elektriciteit opwekken via CSP, Concentrated Solar Power. Spiegels richten daarbij het invallende zonlicht op een centraal punt of een buis. De warmte die ontstaat, drijft vervolgens een stoomturbine aan.

Eskom Holdings, goed voor ruim 95 procent van alle elektriciteitsopwek in Zuid-Afrika, heeft te kampen met storingen en blackouts bij de sterk verouderde kolencentrales in het land. De nieuwe zonthermische energiecentrales krijgen een warmtebuffer. Daarmee kunnen de installaties ook na zonsondergang of bij bewolking nog enkele uren doorproduceren.

 

Public Investment Corp

 

Samen kosten de installaties $ 1,78 mrd, waarvan het Zuid-Afrikaanse pensioenfonds Public Investment Corp (PIC) een vijfde deel voor zijn rekening neemt. “Elektriciteit blijft een belangrijke voorwaarde voor de economische ontwikkeling van Zuid-Afrika”, zegt Daniel Matjila, CEO van PIC op het Amerikaanse zakenplatform Bloomberg. “Investeren in de hernieuwbare energiesector is volgens ons dan ook essentieel.”

PIC is volledig in Zuid-Afrikaans staatseigendom en is, als pensioenbeheerder voor overheidsmedewerkers, verantwoordelijk voor de grootste geldstromen in het land. Deze investering is de negende grote bijdrage die het fonds doet voor hernieuwbare energieprojecten in Afrika.

Bron: Bloomberg, FocalSolar | Foto: Bill & Vicki T, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)