30-08-2012 17:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag: 5,75

Het duurzame getal van de dag is 5,75, oftewel het percentage elektriciteit in Amerika dat met hernieuwbare bronnen, met uitzondering van waterkracht, is opgewekt.

Dat blijkt uit cijfers van de Energy Information Administration, die de energiestatistieken van de VS bijhoudt. Het percentage elektriciteit dat duurzaam wordt opgewekt is bijna verdubbeld onder het bewind van Barack Obama. Zijn voorganger George W. Bush liet een energiehuishouding na waarin 3 procent energie werd opgewekt via schone technologieën.

In vergelijking met 2008 is het aandeel van zonne-energie met 285 procent gestegen, dat van windenergie met 172 procent en geothermische energie met 13,5 procent. Het percentage elektriciteit dat uit kolen wordt gehaald is sinds mei 2011 met 20 procent gedaald.

Reactie van Obama

President Obama gaf dinsdag commentaar op de cijfers tijdens een verkiezingsspeech aan de Colorado State University: “In slechts vier jaar hebben we de opwekking van schone, hernieuwbare energie verdubbeld. Mitt Romney noemde de duurzame energiedoelstellingen “een illusie”. Ik denk dat hernieuwbare energie de toekomst is en dat het waard is om ervoor te vechten.”

In 2011 waren de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie voor het eerst hoger dan de investeringen in fossiele energie. In totaal is er sinds 2004 een triljoen dollar (€800 mrd) in de wereldwijde hernieuwbare energiesector geïnvesteerd.

Bron: Clean Technica 

Foto: Steve Jervetson