31-08-2012 14:48 | Door: Lotte Gerritsen

Alle grote partijen, afgezien van de VVD en het CDA, zijn voor de onbeperkte saldering van zelf opgewekte energie.

Dat blijkt uit het verkiezingsdebat dat deze week georganiseerd werd door de Organisatie Duurzame Energie (ODE). Hieraan deden de energie-experts van vrijwel alle grote partijen mee. Alleen de PVV schitterde door afwezigheid.

Uit het debat bleek dat vrijwel alle partijen voor een onbeperkte saldering van zelf opgewekte energie zijn. Hierdoor hoeven eigenaren van duurzame energieopwekkingsinstallaties (zoals zonnepanelen en windmolens) geen energiebelasting meer te betalen over de zelf gebruikte stroom.

Standpunten

“We moeten ruim baan geven voor decentrale energieopwekking”, sprak Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. “Burgers en bedrijven staan te popelen, maar worden tegengewerkt door de overheid met een belastingsysteem dat een halve eeuw oud is.” De SP, de PvdA, D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50plus konden dit beamen.
We moeten ruim baan geven voor decentrale energieopwekking.Carla Dik-Faber, ChristenUnie
Het CDA hield echter een slag om de arm. “Ik vind dat de overheid daar ook een aandeel in mag hebben” zei Kamerlid Marieke van der Werf. “Want je blijft aangesloten op het net, je hebt een back-up met al die faciliteiten.” De VVD is pertinent tegen onbeperkte saldering. Volgens René Leegte moet je groepjes mensen die eigenaar zijn van een windmolen of zonne-installatie behandelen als een bedrijfje en hen daarom ook belasting laten betalen.

Voornemens waarmaken

Dick Tommel, voorzitter van stichting Spaar Het Klimaat drukte de Kamerleden aan het eind van het debat op het hart om de goede voornemens ook waar te maken. “Nederland heeft een grote achterstand opgelopen ten opzichte van omringende landen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. We zijn kampioen achterlopers!”
Nederland heeft een grote achterstand opgelopen ten opzichte van omringende landen op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.Dick Tommel, voorzitter stichting Spaar Het Klimaat
Wil je meer informatie over de standpunten van de politieke partijen op het gebied van duurzaamheid en energie? Houd dan volgende week de website in de gaten: iedere dag stelt DuurzaamBedrijfsleven.nl vijf vragen aan de energie-experts van de verschillende partijen.

Bron: Organisatie voor Duurzame Energie Foto: JvL