03-09-2012 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Openbare zwembaden behoren tot de meest energie-intensieve openbare gebouwen. Met de onzichtbare afdekking van Heatsavr kunnen zwembaden tot 45 procent besparen op hun energieverbruik.

“Heatsavr is voor zwembaden de eenvoudigste manier om energie te besparen”, vertelt ondernemer Nicholas van Eyben, die Heatsavr met zijn vader naar Nederland haalde. “De vloeistof wordt automatisch dagelijks aan het zwembadwater toegevoegd en vormt op het wateroppervlak een dunne, afsluitende en geheel onzichtbare laag, die de warmte zo lang mogelijk in het water houdt. Voor 24 uur heb je slechts 1 milliliter per vierkante meter water nodig.”

We vonden het Tel Sell-gehalte hoog. Nicholas van Eyben

Van Eyben en zijn vader kwamen een stand van Heatsavr tegen op een beurs in Bristol en waren In eerste instantie sceptisch. “We vonden het Tel Sell-gehalte hoog. Toch triggerde het product. De volgende dag zijn we naar Butlins Bognor gegaan, een resort aan de Engelse zuidkust, om de ervaringen van een grote Heatsavr-gebruiker te horen.” Daar vertelde de technisch manager dat hij in het eerste jaar zo veel energie had bespaard met Heatsavr dat zijn manager hem een bonus had toegekend.

Verboden

‘Dit is waar de Nederlandse zwembaden al die tijd op hebben zitten wachten’, was de gedachte van Van Eyben en zijn vader. Maar nadat een licentie was verworven om Heatsavr in de Benelux te verkopen, verboden Nederlandse zwembadcontroleurs om het product te gebruiken in openbare zwembaden.

Na zes jaar bureaucratische molen kwam dan toch de doorbraak. De eerste klant was het Sportfondsenbad-Oost in Amsterdam. Inmiddels passen diverse zwembaden in binnen- en buitenland Heatsavr toe en zijn de reacties positief. “Zo was het Four Seasons Hotel in San Diego aanvankelijk erg sceptisch over Heatsavr”, vertelt de ondernemer. “Nu blijkt dat het dat het een aanzienlijke energiebesparing heeft opgeleverd.”

Voordelen

De bestanddelen van HeatSavr zijn samen lichter dan water en blijven dus ‘drijven’. “Ze trekken elkaar aan, net als magneten. Als zwemmer merk je er niets van. Het is biologisch afbreekbaar, kleurloos en reukloos. Zodra je het water betreedt, maak je een gat in de Heatsavr-laag. Als je het water verlaat, sluit de laag zich door de moleculaire aantrekkingskracht direct weer." De exacte samenstelling van Heatsavr is gepatenteerd. De bestanddelen komen ook voor in verzorgingsproducten.

Heatsavr kost een fractie van een vaste zwembadafdekking. Ik zie het als de beste oplossing voor zwembaden in  moeilijke financiële tijden

Heatsavr kan gemiddeld 25 procent energiebesparing opleveren, met uitschieters tot 45 procent. Daarnaast kan het op elk zwembad worden toegepast en vereist het geen onderhoud. Ook is het product niet duur: “Heatsavr kost een fractie van een vaste zwembadafdekking. Ik zie het als de beste oplossing voor zwembaden in  moeilijke financiële tijden”, vertelt van Eyben.

Net zo standaard als chloor

Van Eyben verwacht dat Heatsavr de komende jaren in Nederland net zo standaard zal worden als de toevoeging van chloor aan zwembadwater. “De eerste paar jaar hebben we behoorlijk wat hindernissen moeten nemen. Steeds meer baden zien nu de voordelen van Heatsavr in. We willen algemene acceptatie bereiken door sterke cases te communiceren en via meer positieve referenties van betrouwbare partners.”