03-09-2012 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Schotland liggen plannen klaar om ’s werelds grootste windmolenpark op zee te bouwen. De overheidssubsidiëring van het park oogst echter forse kritiek.

Het windmolenproject bestaat uit 339 windturbines die zo’n 19 kilometer van de Schotse kust geplaatst zullen worden. “We verwachten dat het windpark 800.000 tot 1 miljoen huishoudens van stroom kan voorzien”, vertelt projectleider Dan Finch. “Het park zal Schotland een stuk dichter bij het doel brengen om geheel over te stappen op hernieuwbare energie voor 2020”.

We verwachten dat het windpark 800.000 tot 1 miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.Dan Finch, projectleider
De 200 meter hoge windturbines zullen 300 vierkante meter beslaan en hebben een gezamenlijke capaciteit van 1,5 gigawatt. “In vergelijking met het gebruik van gas wordt er tussen de 1,5 en 2 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar bespaard. In vergelijking met het gebruik van kolen zelfs tussen de 3,5 en 4,6 miljoen ton”, zegt Finch.

Kritiek op subsidies

De bouw van het windmolenpark, die in 2015 van start moet gaan, kost bijna €5,7 mrd en wordt flink gesubsidieerd door de overheid. Hierover laaide flinke kritiek op, alsmede over de mogelijke impact van het park op het toerisme en de flora en fauna in de omgeving.

De Amerikaanse miljardair Donald Trump uitte kritiek op het park om zowel esthetische als belastingtechnische redenen. Hij heeft een golfbaan aan de Schotse kust en wil hier een hotel en honderden huizen laten bouwen. “Dit project is net als alle windenergieprojecten totaal afhankelijk van subsidies die de belastingbetaler een fortuin kosten”, aldus Trump. “De energierekeningen zullen blijven stijgen en de kustlijnen zullen worden verpest door deze stalen monsterconstructies.”

Dit project is net als alle windenergieprojecten totaal afhankelijk van subsidies die de belastingbetaler een fortuin kosten.Donald Trump
Onder politieke druk heeft de Schotse overheid afgelopen juli de windenergiesubsidies met 10 procent verlaagd. Deze maand zullen de subsidies opnieuw ter discussie worden gesteld.

Bron: Guardian Foto: Vattenfall