26-01-2012 15:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonne-energie in India is goedkoper dan fossiele energie zoals bijvoorbeeld diesel. Dit blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance, het onderzoeksbureau van Bloomberg voor schone energie en de CO2-markt.

De kosten voor zonne-energie in India namen in december 2010 af met 28 procent. De reden hiervoor lag bij een daling van 51 procent in de prijzen van zonnepanelen vorig jaar. Deze daling ontstond doordat de tien grootste fabrikanten, waaronder het Chinese Suntech Power Holdings, hun productiecapaciteit verdubbelden.

Een woordvoerder van een Indiase energiemaatschappij verklaart de toename van zonne-energie in India. “Zonne-energie wordt mainstream in India met behulp van Chinese prijzen.” Niet alleen in India loont zonne-energie zonder enige vorm van staatssteun. Italië, Spanje en Hawaï kennen net als India stijgende brandstofkosten en dalende prijzen van de zonnepanelen.

Veiling

India is na China en de VS de grootste energieverbruiker ter wereld. Haar doel is om 20.000 megawatt aan zonne-energie te genereren in 2022, ongeveer gelijk aan 18 kernreactoren.

India stimuleert het dalen van de kosten voor zonne-energie verder door nutsbedrijven en ontwikkelaars te laten concurreren op prijs. Dit verschilt met Europa waar door de financiële crisis gesneden is in de gunstige tarieven voor zonne-energie exploitanten.

In december heeft India een nationale veiling voor zonne-energiecapaciteit plaatsgevonden. De producenten die tegen de beste prijs zonne-energie konden leveren kregen daarbij een aanbesteding toegewezen. Zonne-energie zal worden geleverd voor 8,78 roepie (€0,14) per kilowattuur. Dit is veel goedkoper dan staatsgesubsieerde dieselgeneratoren die zo’n 17 roepie (€0,26) kosten.

De goedkoopste energie komt nog altijd van kolen (4 roepies per kilowatt uur), maar men moet dan wel aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. In veel plattelandsgebieden in India is dit niet het geval. Zonne-energie heeft dit nadeel niet.

Tekort in aanbod

India kampt tijdens piekmomenten met een energievraag die groter is dan het aanbod. Op deze momenten kan er een tekort aan elektriciteit ontstaan van 14 procent. Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 400 miljoen mensen op dat moment geen toegang tot het elektriciteitsnetwerk.

Tijdens piekvraag en bij stroomuitval stoken fabrieken diesel om zo toch nog stroom te kunnen genereren. Deze stroomuitval kost fabrieken 432 miljard roepies (€65 miljard) per jaar. Fabrieken zijn daarmee een uitstekende kandidaat voor zonne-energie, omdat ze gevestigd zijn in gebouwen met een groot dakoppervlak. Ideaal om zonnepanelen op te leggen.

Om de stroomuitval in India te verhelpen ligt er nu een plan vanuit de overheid van $400 mrd (€304miljard euro).

Bron: Bloomberg

Foto:Flickr.com, Michael Foley Photography