05-09-2012 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Geen 5 miljoen maar slechts 225.000 extra banen zegt de Amerikaanse president Obama in de groene energiesector te hebben gecreëerd. Ondertussen komen er meer banen bij in de fossiele brandstofsector.

Bij het aantreden in het Witte Huis beloofde Obama banengroei en minder afhankelijkheid van dubieuze olieregimes. Hij is goed op weg om beide doelstellingen te behalen, maar niet door het creëren van meer duurzame energie. Vooral een nieuwe technologie voor het winnen van gas en olie, fracking, ligt eraan ten grondslag.

Fracking

Fracking is een recente ontwikkeling om fossiele brandstoffen uit de grond te halen die anders te duur zijn om leeg te pompen. Dat gebeurt door grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de grond te injecteren. Schaliegas en nieuwe oliebronnen komen zo binnen het  bereik van oliemaatschappijen.

In staten waar er op deze nieuwe manier gas en olie wordt gewonnen zijn de werkloosheidcijfers een stuk lager dan het nationale gemiddelde. In Ohio is het werkloosheidpercentage 7,2 procent tegenover 8,2 procent gemiddeld en in Pennsylvania is het percentage gedaald van 8,7 procent naar 7,9 procent. Dat levert Obama stemmen op.

Succesjes

Obama’s duurzame beleid kent ook successen. Zo is volgens een onderzoek van onderzoeksbureau IMS 40 procent van de groei aan zonnepanelen in de eerste helft van dit jaar te danken aan de VS. In 2009 heeft Obama een recordbedrag van $90 mrd (€72  mrd)  geïnvesteerd in schone energie. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat een miljoen huizen energiezuiniger zijn en de zonne- en windenergieproductie in de VS zijn verdubbeld.

Het is ironisch dat deze president met groene ambities een hoop stemmen wint door banengroei in de fossiele brandstofsector. Als hij met behulp van deze stemmen de verkiezingen wint, kan hij alsnog zijn belofte voor 5 miljoen groene banen waarmaken.

Bron: Bloomberg

Foto: Andrew Kudrin