31-03-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

De vloeistof die overblijft bij het bereiden van zuurkool is enorm corrosief. Een waterzuiveringsinstallatie in de Franse stad Krautergersheim verwerkt het sap tot biogas en water.

Vanwege de hoge zuurgraad is zuurkoolsap een lastig te verwerken reststroom van de zuurkoolproductie. Tot voor kort reden er daarom dagelijks 15 vrachtwagens met zuurkoolsap tussen de Franse zuurkoolstad Krautergersheim en een verwerkingsinstallatie in Straatsburg, op 80 kilometer verderop.

Inmiddels heeft Krautergersheim een eigen waterzuiveringsinstallatie, die speciaal is toegesneden op de verwerking van het zure zuurkoolsap.

Biogas

De waterzuivering neutraliseert de reststroom en wekt er biogas uit op. Het geproduceerde gas kan voorzien in de energiebehoefte van duizend Franse huishoudens. De waterzuivering gebruikt het gas echter zelf: 76 procent van het totale energiegebruik van de waterzuiveringsinstallatie komt uit het zuurkoolsap.

Krautergersheim

De Franse stad Krautergersheim, what’s in a name, is goed voor bijna 70 procent van alle zuurkool die in Frankrijk geproduceerd wordt. Krautergersheim, Frankreichs Sauerkrauthauptstadt, produceert vooral voor de export, Fransen eten gemiddeld nog geen kilo zuurkool per jaar.

Bron: energie-und-technik.de, wissenschaft-frankreich.de | Foto: David Pursehouse, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)