01-04-2015 07:53 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse bedrijf Geothermal Engineering werkt samen met het schaliegasconcern Cuadrilla aan hergebruik van uitgeputte schaliegasbronnen.

Schaliegas zit op een paar kilometer diep in grond. Op die diepte is er vaak ook veel aardwarmte voorhanden. Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla onderzoekt de mogelijkheden om te boren naar schaliegas in het Noord-Engelse graafschap Lancashire.

Samen met het Geothermal Engineering kijkt Cuadrilla of uit de schaliegasbronnen ook rendabel warmte is te onttrekken. “De mogelijkheid om bestaande putten te gebruiken maakt het mogelijk de kosten van geothermische warmte te verlagen”, zegt Ryan Law, directeur van Geothermal engineering in de Lancashire Evening Post. “Bovendien recyclen we putten en materialen die anders verloren zouden gaan.”

Geothermie

Boren voor het winnen van aardwarmte is meestal niet rendabel. Duurzaam hergebruik van boorputten waaruit eerder schaliegas is gewonnen, is economisch misschien wel haalbaar. Geothermal Engineering denkt dat de kosten voor duurzame warmte dankzij bestaande putten met 80 procent om laag kunnen.

Via haar energie-ondernemersfonds ondersteunt de Britse overheid de samenwerking met £ 55,000 (€ 75.600). Of het project doorgaat is afhankelijk van de vraag of Cuadrilla zelf toestemming krijgt boringen te doen naar schaliegas. 

Bron: Lancashire Evening Post, Reuters | Foto: Kool Cats Photography, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)