01-04-2015 11:56 | Door: Thijs ten Brinck

Brazilië gaat een enorm drijvend zonnepark van 350 megawatt installeren bij een waterkrachtcentrale. De drijvende zonnepanelen kunnen gebruikmaken van het bestaande elektriciteitsnet.

De Braziliaanse overheid werkt met de exploitant van de Balbina waterkrachtcentrale aan plannen voor een drijvende zonnecentrale van 350 megawatt. Dat meldt de website SeeNews Renewables

De met de zonnepanelen opgewekte stroom gaat tussen de $ 65 en 80 mln per megawattuur kosten. Komende zomer moet al een kleinere pilot operationeel zijn. De waterkrachtcentrale zelf heeft een capaciteit van 250 megawatt.

Grootste drijvende zonnepark

De Braziliaanse plannen maken een enorme sprong ten opzichte van eerdere projecten en aankondigingen met drijvende zonnecentrales. Aangekondigde plannen in Japan en India, die tot nu toe als grootste te boek stonden, bleven steken op 10 tot 50 megawatt.

Ideale combinatie?

Brazilië wekt bijna twee derde van zijn elektriciteit op met waterkrachtcentrales. In totaal heeft het land ongeveer 200 waterkrachtcentrales, samen goed voor 84 gigawatt aan waterkrachtturbines.   

Als de proef bij de Balbina-dam succesvol is, dan ligt in Brazilië de weg open voor tot 15 gigawatt aan drijvende zonnepanelen op stuwmeren.

De zonnepanelen kunnen direct gebruikmaken van de elektrische infrastructuur die voor de waterkrachtcentrales is aangelegd. Weersafhankelijke zonne-energie en regelbare waterkracht kunnen elkaar zo perfect aanvullen.

Ook is het met drijvende panelen mogelijk de zonnepanelen eenvoudig de zon te laten volgen. Zonnepanelen die meedraaien met de zon hebben een hogere stroomopbrengst dan vastgemonteerde zonnepanelen.

Methaan

De Braziliaanse Balbina Dam levert hernieuwbare elektriciteit uit waterkracht maar heeft toch een slechte naam onder milieuactivisten en klimaatwetenschappers.

Het in 1980 gerealiseerde project levert slechts een fractie van de enorme waterkrachtcapaciteit in Brazilië. Voor de 250 megawatt centrale is echter wel een groot stuk van het Amazoneregenwoud opgeofferd. Het overspoelde woud is sindsdien gaan rotten en stoot een grote hoeveelheid methaan uit. Methaan is een belangrijk broeikasgas, veel sterker dan CO2. 

Bron: RechargeNews, SeeNews | Foto: VIUDeepBay, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)