06-09-2012 14:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De provincie Noord-Holland heeft verdere plaatsing van windmolens op land verboden. Amsterdam houdt stug aan zijn bouwplannen vast.

De Noord-Hollandse coalitie van de VVD, de Pvda, D66 en het CDA heeft de gemeenten uit de provincie verboden nog vergunningen voor nieuwe windmolens op land te verstrekken. Het belangrijkste argument voor het verbod is de horizonvervuiling en geluidsoverlast die de soms 120 meter hoge molens met zich meebrengen. “Wij moeten ook de belangen van onze burgers beschermen. Het is een afweging tussen de voordelen van windenergie en de negatieve effecten”, zegt Frans Nederstigt, woordvoerder van de provincie.

In plaats van windenergie op land wil de provincie inzetten op wind op zee, zonne-energie, biomassavergassing en duurzaam bouwen.  Volgens Nederstigt voldoet Noord-Holland tevens ruimschoots aan de met het rijk gemaakte afspraken voor 430 MW wind op land, omdat het windplan Wieringermeer met een maximale capaciteit van 400 MW wel doorgaat.

Reactie Amsterdam

De gemeente Amsterdam is echter niet van plan zich bij de beslissing neer te leggen. In de hoofdstad is een politieke meerderheid voor een flinke uitbreiding van het aantal windmolens in de gemeente en heeft wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Klimaat en Energie) van GroenLinks aangegeven zich niks aan te trekken van het provinciale beleid.

We moeten alle mogelijkheden voor schone energie aangrijpen. Marjolein van Goethem, woordvoerster Maarten van Poelgeest

“Het zijn de gemeentes die de vergunningen uitschrijven, de provincie heeft daar verder geen belang bij”, vertelt Marjolijn van Goethem, woordvoerster van Van Poelgeest. “Er zijn goede locaties gevonden voor nieuwe windmolens, waar geen sprake is van overlast of horizonvervuiling. Dan zou je wel gek zijn als je het niet doet! We moeten alle mogelijkheden voor schone energie aangrijpen.”

Serieus probleem

De provincie is echter onvermurwbaar. “Als van Poelgeest zich niets aantrekt van het provinciale beleid dan heeft Amsterdam een serieus probleem.  Ook de hoofdstad zal zich aan de regels moeten houden”, zegt Nederstigt.

Ook de hoofdstad zal zich aan de regels moeten houden.Frans Nederstigt, woordvoerder provincie

Volgens Van Goethem gaat de gemeente Amsterdam gewoon verder met de windmolenplannen. “Het is nog afwachten wat de consequenties daarvan zijn. De wethouder gaat in ieder geval met alle partijen in de provincie praten en hoopt samen met hen tot betere oplossingen te komen. De VVD, de PVDA, D66 en het CDA hebben allemaal in hun verkiezingsprogramma dat ze maximaal inzetten op wind op land. Dan kan je niet zeggen: “Not in my backyard”.”

Bron: energeia.nl

Foto: Paul Morrison