03-04-2015 10:56 | Door: Thijs ten Brinck

Netbeheerder Alliander en de Universiteit Twente hebben in de Gelderse plaats Lochem het elektriciteitsnet onderworpen aan een stresstest. Kan het Nederlandse stroomnet de groei in e-mobility aan?

In de georganiseerde stresstest is het de energiecoöperatie LochemEnergie, samen met onderzoekers van de Universiteit Twente, gelukt het stroomnetwerk tijdelijk gedeeltelijk plat te krijgen.

Liander is in de regio verantwoordelijk voor de energie-infrastructuur en volgde de test op de voet. De netbeheerder kon de geforceerde stroomstoring binnen enkele minuten verhelpen.

De test moest aantonen in hoeverre de elektriciteitsinfrastructuur is voorbereid op de 1 miljoen elektrische auto’s die in 2025 in Nederland zullen rondrijden.

Stresstest

Het elektriciteitsnet in de straten Koedijk, Haverkamp en Graanweg in Lochem heeft een capaciteit van iets meer dan 110 kilowatt. Met een groot aantal elektrische auto’s aan de lader en een piekbelasting bij de bewoners thuis, is deze limiet tijdelijk overschreden. 

Liander

Alliander en de UT gaan de vergaarde data verder analyseren. De onderzoekspartners werken bijvoorbeeld aan snelladers voor elektrische auto’s die bij dreigende overbelasting van het net tijdelijk terugschakelen. Ook werkt de vakgroep CAES van de Universiteit aan software die de laadbelasting van meerdere auto's spreiden over de nacht. 

“Als je om zes uur ’s avonds thuiskomt, voer je op een app van de autofabrikant in hoe laat je de volgende dag weer weg wilt met je elektrische auto”, zegt Friso Schuring, consultant bij Liandon in een verslag van Omroep Gelderland. “Met vraag- en aanbodsystemen kunnen we vervolgens al onze klanten gericht van stroom voorzien, zonder het bestaande stroomnet onnodig te verzwaren.”

Afbakpizza’s

Tijdens de test sloten de onderzoekers steeds meer elektrische auto's aan op verschillende laadpalen. Eerst drie auto's aan een snellader, elk goed voor 22 kilowatt. En een half uur later nog eens vijftien elektrische auto’s, die met normale laders bij mensen thuis werden opgeladen. Samen goed voor 55 kilowatt.

Om de piekbelasting nog verder op te voeren zijn er aan alle buurtbewoners afbakpizza’s uitgedeeld. De bewoners is gevraagd deze allemaal tegelijk, op vol vermogen, af te bakken. Als klap op de vuurpijl kregen de bewoners het verzoek daarnaast zoveel mogelijk andere stroomvreters aan te zetten.

De totale stroomvraag van die elektrische auto's, ovens, strijkijzers, wasdrogers en stofzuigers kon het net uiteindelijk net niet aan. “We hebben gewonnen”, zegt Tonnie Tekelenburg, bestuurslid van Lochem Energie. “2025 komt akelig dichtbij. We zullen echt nader moeten bestuderen hoe we de elektriciteitsinfrasturctuur van de toekomst gaan vormgeven.”

Bekijk het videoverslag van Omroep Gelderland over de stresstest.

Bron: Omroep Gelderland, Trouw | Foto's: Liander beeldbank. Michele Ursino, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)