07-04-2015 12:25 | Door: Thijs ten Brinck

Toshiba gelooft in de waterstofeconomie. In 2030 zal de markt voor waterstofgerelateerde producten ruim € 300 mrd groot zijn volgens het Japanse technologieconcern.

Het Japanse bedrijf Toshiba opende deze week zijn Hydrogen Energy Research & Development Center in Tokio. In dit hoofdkwartier concentreert Toshiba alle onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten rond waterstoftechnologie. Toshiba streeft ernaar in 2020 voor minimaal ¥ 100 mrd (€ 768 mln) aan waterstofproducten en -diensten te verkopen.

Voor de korte termijn ziet Toshiba vooral kansen voor eilanden en andere gebieden zonder stabiel elektriciteitsnet. Het transport van elektriciteit of de brandstof voor elektriciteitscentrales naar afgelegen gebieden is duur. Toshiba ontwikkelt een praktisch systeem om lokaal opgewekte, hernieuwbare energie in waterstof op te slaan en via brandstofcellen weer vrij te geven als elektriciteit.

Leveringsketen

Voor 2025 wil Toshiba een serieuze leveringsketen hebben opgebouwd voor waterstof als brandstof. Wind- en zonneparken op gunstige locaties zetten elektriciteit om in waterstof, die is bedoeld voor de export. Landen met een grote energievraag en minder kansen voor hernieuwbare energie, kunnen die waterstof gebruiken voor de opwek van schone stroom.

In 2030 is de markt voor elektrolyse-apparatuur, brandstofcellen en andere waterstofgerelateerde producten ¥ 40.000 mrd (€ 307 mrd) groot, verwacht het Japanse bedrijf.

Bron: SeeNews, Toshiba | Foto: Wiennat Mongkulmann, via Flickr Creative Commons (cropped by Duurzaambedrijfsleven)