07-04-2015 14:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het Ierse bedrijf Schwungrad Energie installeert Europa’s eerste aan het elektriciteitsnet gekoppelde vliegwielenergieopslag. De technologie komt van het Amerikaanse bedrijf Beacon Power.

Schwungrad Energie combineert in een demonstratieproject vliegwielen en accu’s tot een hybride elektriciteitsopslag. De Ierse hoogspanningsnetbeheerder EirGrid en de University of Limerick werken mee aan de pilot. Ook Beacon Power, vliegwielleverancier uit de Verenigde Staten, is partner in de demonstratie.

“We zijn zeer optimistisch over het potentieel van korte termijn energieopslag in Ierland en Europa. Vliegwielen helpen de groei van hernieuwbare energiebronnen”, zegt Barry Brits, CEO van Beacon Power in een bericht van de Ierse overheid. “In de Verenigde Staten hebben we de afgelopen zeven jaar al erg veel ervaring opgedaan met deze vorm van energieopslag.”

Wat de energieopslagcapaciteit van de Ierse pilot precies zal zijn, is niet geheel duidelijk. Op de eigen website spreekt Schwungrad van een eerste project ter grootte van 600 kilowatt, gevolgd door een groter systeem van 20 megawatt. Dit laatste kan 2 megawattuur aan elektriciteit op slaan.

Het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie investeert ruim € 2,5 mln in het project.

Hybride vliegwiel

Vliegwielen slaan energie op in beweging. Een elektromotor brengt het wiel aan het draaien als er elektriciteit in overvloed is. Is de vraag groter dan het aanbod, dan remt de motor het vliegwiel af en wordt de elektriciteit teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

“Vliegwielen fungeren als schokbreker”, zegt Frank Burke, technisch directeur van Schwungrad. “Ze leveren kleine maar zeer flexibele hoeveelheden elektriciteit en houden het elektriciteitsnet zo stabiel.”

Vliegwielen hebben als voordeel dat ze heel snel en heel vaak energie op kunnen nemen en kunnen afstaan, zonder noemenswaardige slijtage. Accusystemen zijn gebaat bij rustigere laad- en ontlaadcycli maar slaan in de regel meer elektriciteit op. Met een hybride opstelling haalt Schwungrad maximaal voordeel uit beide opslagtechnieken.

Bron: Schwungrad Energie, CleanTechnica | Foto: Flattrackers and Caferacers parts, via Flickr Creative Commons (Croppe by Duurzaambedrijfleven)