09-04-2015 11:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf Orange Solar Power bouwt in West-Brabant een fabriek voor de productie van 280.000 zonnepanelen per jaar. Er is € 5 mln in de fabriek geïnvesteerd.

De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van 70 megawatt en maakt naast standaard zonnepanelen ook buigzame panelen maken. De bouw van de productielocatie betekent volgens Orange Solar Power de terugkeer van de zonnepanelenproductie in Europa.

"Waar in de afgelopen jaren in Europa, en ook in Nederland, de zonnepanelenproductie grotendeels is verdwenen, is dit het startschot voor een revival", zegt CEO Guust Verpaalen in een persbericht.

Monoflex

Het eerste deel van de fabriek, goed voor een jaarproductie van 15 megawatt, is al in de herfst van 2015 gereed. Orange Solar Power bouwt hier de standaard zonnepanelen en de Monoflex-lijn.

De Monoflex-zonnepanelen zijn buigzaam, hebben een laag gewicht en een efficiëntie van 18 procent. Ze zijn volgens Orange Solar zeer geschikt voor verwerking in gekromde gevels en overkappingen.

De tweede bouwfase moet net voor eind 2015 zijn afgerond. Die tweede productielijn levert de normale zonnepanelen en krijgt een capaciteit van 55 megawatt aan zonnepanelen per jaar. Verpaalen: "De directe investering in de nieuwe fabriek bedraagt in totaal ongeveer € 5 mln. Die zal een wezenlijke bijdrage leveren aan de regionale werkgelegenheid."

Bron: Orange Solar Power | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)