11-09-2012 11:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Een nieuwe techniek ontwikkeld aan de Wageningen Universiteit kan leiden tot 50 procent besparing op energie en water in de voedselindustrie.

Promovenda Anna van Dinther, inmiddels doctor, vertelt dat scheidingsprocessen vaak niet effectief zijn. ‘’Op het moment wordt gebruik gemaakt van een filter. Daarin zitten gaatjes waar vloeistof doorheen stroomt, maar deeltjes achterblijven’’, zegt Dinther. Het probleem is dat de deeltjes teveel ophopen waardoor het filter verstopt raakt. Een oplossing is om de vloeistof te verdunnen met water. Dit kost naast veel water ook extra energie.

Slimme voorselectie

Dinthers innovatie maakt een voorselectie tussen de verschillende soorten deeltjes. Wanneer een vloeistof met onoplosbare deeltjes(suspensie) door een buis stroomt hebben de grote deeltjes de neiging om sneller te bewegen en naar het midden te gaan.

Daar heeft Dinther handig gebruik van gemaakt. Het filter is aangepast op de verschillende groottes, waardoor de vloeistof soepeler door de filter stroomt. Dit bespaart tenminste 50 procent energie.

Toepassingen

Volgens Dinther is de techniek geschikt om bijvoorbeeld gistcellen uit bier te halen. Nog interessanter is bierslurrie, een restproduct van het brouwproces, dat met de nieuwe techniek verder verwerkt kan worden tot sixpacks. Andere voorbeelden zijn het scheiden van vetdeeltjes uit melk en het zuiveren van water.

 Foto: Klaas