14-04-2015 16:25 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse energiebedrijf SoCalGas start een pilot waarin het overtollige elektriciteit van zonnepanelen omzet in waterstof. De installatie krijgt een capaciteit van 67 kilowatt.

Proton OnSite, een Amerikaanse leverancier van waterstofproductie elektrolysers, levert twee systemen aan het demonstratieproject. SoCalGas test een systeem van 7 kilowatt en een grotere versie van 60 kilowatt. De geproduceerde waterstof wordt toegevoerd aan een gesimuleerde aardgasleiding.

“We zijn enthousiast mee te werken aan de test van deze technologie”, zegt Robert Friedland, CEO van Proton Onsite. De electrolysers van het bedrijf gerbruiken elektriciteit om water te ontleden in waterstof en zuurstof. Het waterstof is lokaal op te slaan, verder te verwerken tot methaan of in kleine volumes direct bij mengen aan het aardgas net. Socalgas bestudeerd de laatste optie.

In Duitsland heeft Audi al een grote power-to-gas installatie in gebruik. Deze produceert hernieuwbaar groengas voor gebruik in auto’s. Ook in Nederland zijn er plannen voor een dergelijke installatie.  

Proton Onsite presenteert op de Hannover Messe deze week nog veel grotere elektrolyse-systemen. Deze installaties, met capaciteiten van 2 megawatt, kunnen de kosten van waterstofproductie volgens de Amerikaanse leverancier met 50 procent omlaag brengen.

Bekijk een filmpje over de producten van Proton Onsite.

Bron: Marketwire | Foto: Du Truong, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)