12-09-2012 12:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De bouw van windmolenparken is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een oplossing vormen voor het banentekort in de VS.

Dat blijkt uit onderzoek van de Natural Resources Defense Council, een milieugroep uit New York. Het plannen, bouwen en bedienen van een windmolenpark in de Verenigde Staten creëert gemiddeld 1079 banen. Een windmolenpark met een capaciteit van 250 megawatt zorgt voor banen in constructie, fabricatie, planning en ontwikkeling, sales en het bedienen van de windmolens. Op dit moment zijn er in de Verenigde Staten 75.000 banen in de windindustrie bij een opgesteld vermogen van 47.000 megawatt.

Ter vergelijking: de Nederlandse windindustrie op land en op zee telt tussen de 3.500 en 4.000 banen bij 2.316 megawatt aan geïnstalleerde windturbines eind 2011. Dat komt neer op 1,7 banen per megawatt, tegen 1,6 banen in de VS.

Bedreigde banen

De windindustrie in de VS profiteert van een belastingvoordeel. Dit beleid is echter nog maar geldig tot 31 december. Zonder het belastingvoordeel zullen werknemers in de windindustrie niet zeker zijn van hun baan. President Obama steunt het verlengen van de stimulans, terwijl tegenhanger Romney het belastingvoordeel wil opheffen.

Elke keer dat er een nieuw windmolenpark wordt gebouwd worden er nieuwe Amerikaanse banen gecreëerd. Cai Steger, beleidsvoorstander van milieugroep NRDC

“Door het verlengen van het belastingvoordeel zal de windindustrie haar steeds belangrijker wordende positie in het speelveld behouden. Zo zal ze steeds meer kunnen concurreren met de zwaargesubsidieerde fossiele brandstofindustrie,” zegt Cai Steger, beleidsmedewerker van de milieugroep en mede-auteur van het rapport. “Elke keer dat er een nieuw windmolenpark wordt gebouwd worden er nieuwe Amerikaanse banen gecreëerd.”

Mogelijke ontslagen

De ontwikkelingen van nieuwe windmolenparken zijn ondertussen flink vertraagd, nu de mogelijkheid er is dat er geen belastingvoordeel meer zal zijn. “Met het einde van het belastingvoordeel in zicht, zullen er mogelijk ontslagen plaatsvinden”, zegt Scott Viciana, vice-president van Ventower Industries LLC, fabrikant van windmolens.

Vestas Wind Systems A/S, ’s werelds grootste windmolenfabrikant, verwacht dat de export volgend jaar zal dalen en dat ze daarom genoodzaakt zullen zijn om wereldwijd 1.400 banen te schrappen, mocht het belastingvoordeel niet verlengd worden.

Foto: Duke Energy