15-04-2015 14:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische onderzoeksinstituut Vito gaat nog dit jaar proefboringen doen in naar diepe geothermie in de Belgisch-Nederlandse grensregio. 

Vito, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, wil zijn eigen gebouwen voorzien van warmte uit de bodem. Het instituut heeft daarvoor de grond onder de gemeente Mol, nabij de grens bij Valkenswaard, in kaart gebracht. De boringen gaan mogelijk tot vier kilometer diep.

De onderzoekers verwachten op die diepte grote volumes water te vinden, van tenminste 90 graden Celcius. Daarmee zal Vito in eerste instantie zijn eigen kantoren en laboratoria verwarmen. Als de eerste boringen positief uitpakken dan zal de aardwarmte ook andere bedrijven en woningen van warmte kunnen voorzien.

Vito heeft een tender uitgeschreven voor de proefboringen. Waarschijnlijk zal het boren zelf starten in september 2015.

Elektriciteit

Het water uit de diepte is mogelijk zelfs 124 graden warm. Als dat inderdaad zo is, bestaat er de mogelijkheid om in een latere fase ook direct elektriciteit te produceren met de geothermiebron. Mogelijk is een kleine 10 megawatt aan elektriciteit op te wekken. 

Het voordeel van geothermische elektriciteitsopwekking is dat het, naast volledig hernieuwbaar, ook zeer bedrijfszeker is. Aardwarmte is er altijd, waar windturbines en zonnepanelen afhankelijk zijn van het weer. De restwarmte van een dergelijke elektriciteitscentrale kan bovendien alsnog gebouwen verwarmen.

Het bedrijf Transmark Renewables, van ex-Shell topman Gerard Krans, opperde enkele jaren geleden om ook in Nederland stroom op te wekken met geothermie. Ook in die plannen was een boring tot 4000 meter diep vereist.

In onder andere IJsland, Chili en Turkije is elektriciteit opwekken met aardwarmte veelvuldig toegepast. Daar is dichter aan het aardoppervlak warm water beschikbaar.

Bron: Tiefegeothermie.de, Vito, Transmark | Foto: Ed Schipul, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)