16-04-2015 11:16 | Door: Thijs ten Brinck

Cofely Fabricom herstelt voor energiebedrijf Eneco de windmolens in het Prinses Amalia windpark. Deze zijn in de loop der jaren iets verzakt.

Inmiddels staat een derde van de windturbines in het Amalia windpark weer kaarsrecht in zee. Fabricom herstelt ook de overige 38 windturbines. Het bedrijf voorziet de windmolens van een rubberblokken tussen de fundering en de toren. Deze verende elementen vangen de energie van wind en golven op.

Het in 2008 opgeleverde Prinses Amalia windpark bestaat uit 60 windturbines, die samen 120 megawatt stroom kunnen leveren. Volgens destijds gangbare bouwmethode zijn de windturbines met grout, een cementlijm, op de funderingen geplakt. Bij windparken van andere exploitanten speelt hetzelfde probleem.

De hechting van deze lijmlaag bleek niet geheel bestand tegen de krachten van wind en golven op de constructies. Daardoor zijn de torens enkele millimeters, of soms centimeters, verzakt.

Verbeterde techniek

Inmiddels is de technologie voor offshore wind verbeterd en zijn de torens van de windturbines direct recht op de fundering te monteren. Het probleem zal zich bij het windpark Luchterduinen dan ook niet opnieuw voordoen, zegt Eneco in een reactie.

Het herstel van het windpark kost het energiebedrijf € 47 miljoen. Dit bedrag is niet gedekt door verzekeringen, maar grotendeels al opgenomen in de boeken over 2012-2014.

Bron: Energeia, Eneco, Fabricom | Foto: Eneco