20-04-2015 07:16 | Door: Willemien Groot

De missie van de Europese Goce-satelliet levert onverwacht waardevolle data voor de ontwikkeling van geothermie. De gegevens kunnen geschikte locaties in kaart brengen.

De Goce-satelliet verzamelde tussen 2009 en 2013 gedetailleerde gegevens over het zwaartekrachtveld van de aarde. Na het einde van de missie is de satelliet teruggekeerd in de dampkring en verbrand. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het International Renewable Energy Agency (IRENA) gaan de gegevens nu gebruiken voor de ontwikkeling van geothermie.

ESA Free Air Kaart Geothermie

De missie heeft een enorme hoeveelheid gegevens opgeleverd over structuren en diktes van het aardoppervlak. De combinatie van de twee is waardevol voor ontwikkelaars van geothermie. De hernieuwbare energiebron is vooral rendabel op plekken waar de aardkorst dun is. Voor het definitieve besluit over een project is meer informatie nodig, erkent de ESA. Maar de gedetailleerde kaarten bieden een goed uitgangspunt om de zoektocht naar locaties te beginnen. Eerste verkenningstochten zijn duur. Door een eerste selectie vooraf scheelt dat in de aanloopkosten.

Volgens IRENA herbergt de aarde een enorm potentieel aan hernieuwbare warmte. Toch wordt wereldwijd nauwelijks 1 procent gebruikt voor de opwek van elektriciteit. De oorzaak ligt deels in de hoge kosten.

Bron: ESA, IRENA | Foto's: ESA