21-04-2015 11:05 | Door: Jerom van Gemert

De Detroit Zoo gaat energie besparen met poep uit de eigen dierentuin. Door vergisting ontstaat biogas en kunstmest. Het biogas voorziet het dierenziekenhuis van de Zoo van energie.​

Het dierenziekenhuis is bijna 1700 vierkante meter groot. Volgens de dierentuin levert het plan per jaar een besparing op van bijna $ 80.000 aan energiekosten. De dieren in de Detroit Zoo produceren jaarlijks 400 ton poep. Een vergistingsinstallatie van ruim 100 vierkante meter gaat dit allemaal verwerken.

Om het plan van de grond te krijgen is de dierentuin een crowdfunding voor de installatie begonnen. Er is $55.000 nodig. Dit bedrag wordt verdubbeld door het publiek-private investeringsfonds Michigan Economic Development Corporation.

De dierentuin wil de CO2-uitstoot tegen 2015 met 20 procent verminderen. In 2020 wil de dierentuin het afvoeren van afval naar stortplaatsen hebben uitgebannen.

London Zoo

De Detroit Zoo is niet de eerste dierentuin die poep gaat recyclen. De London Zoo werkt samen met het afvalbeheerbedrijf ACM Evironmental om dierenpoep om te zetten in energie.

Het Drentse dierenpark Emmen maakt van oud frituurvet, afkomstig uit het restaurant en de frietkraampjes, biobrandstof. Daarmee kan de dierentuin de helft van het wagenpark van brandstof voorzien.

Bronnen: Detroit Zoo, Patronicity | Foto: Scott Calleja via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)