17-09-2012 16:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Spinazie gaf Popeye altijd veel energie. Nu geeft de groente ook de prestaties van zonnecellen een boost.

Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om spinazie-eiwit, dat licht kan omzetten in energie, toe te passen in zonnecellen. Spinazie is rijk aan het Photosystem 1-eiwit (PS1) dat bijna honderd procent van het zonlicht kan omzetten in energie door middel van fotosynthese. Wetenschappers over de hele wereld proberen al jaren om PS1 te integreren in zonnecellen.

Een team aan de Vanderbilt Universiteit in Tennessee is het gelukt om PS1 te combineren met silicium, een belangrijk component van zonnecellen. Met deze nieuwe technologie kan meer dan twee keer zoveel elektriciteit uit zonlicht worden gehaald.

Methode

Met de technologie wordt PS1 uit spinazie gehaald en in water opgelost. Dit wordt vervolgens over een dunne plak silicium gegoten, die werkt als halfgeleider. Na verdamping van het water ontstaat een dunne laag PS1-eiwit die gebruikt kan worden in zonnecellen.

De bestanddelen groeien letterlijk aan bomen.David Cliffel, Vanderbilt University

“Deze methode heeft een aantal voordelen boven de huidige technologieën”, vertelt David Cliffel, onderzoeker aan de Vanderbilt University. “Met name het gebruik van overvloedige natuurlijke materialen in plaats van schaarse mineralen. De bestanddelen groeien letterlijk aan bomen.”

Uitdagingen

De wetenschappers hebben patent aangevraagd op de technologie en plannen nu de bouw van een functionele PS1-siliciumcel. Er zijn echter nog wel uitdagingen. Zo verzwakt het effect van PS1 binnen enkele weken. “Ik ben ervan overtuigd dat als het team blijft ontwikkelen, PS1-silicium binnen drie jaar een volwassen technologie kan zijn”, zegt Cliffel.

Bron: businessGreen

Foto: AgriLife Today