18-09-2012 12:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Frankrijk volgt Duitsland op de voet als Europees leider op duurzaam gebied. Maar weerradars maken het de Fransen lastig om een inhaalmanoeuvre te maken.

In 2011 was 13 procent van het Franse energieverbruik duurzaam. Dit moet naar 23 procent in 2020. Voorlopig lijkt Frankrijk echter op 17 tot 18 procent te blijven steken. Weerradars zijn de laatste horde waar het land tegenaan loopt.

‘Het is een groot probleem’, zegt Jean-Louis Bal, president van SER, de belangbehartigende organisatie voor duurzame energie in Frankrijk. Windmolens binnen een straal van 20 kilometer hinderen radarsignalen. Wet- en regelgeving maakt het daarom moeilijk om windturbines te plaatsen in de buurt van militaire radarinstallaties.

De militaire weerinstallaties zijn echter niet het grootste probleem volgens Marion Lettry, hoofd van de windenergielobby in Frankrijk. De nationale weerdienst Meteo France houdt veel meer projecten tegen. Meteo France heeft zorgen dat zijn weerinstallaties moeilijkheden krijgen bij het voorspellen van voorspellen. ‘Die zorgen zijn waarschijnlijk overdreven’, vindt Lettry. Door het verzet staat de ontwikkeling van 3000 megawatt aan windenergie voorlopig stil.

Stealthtechnologie

De Franse president Hollande ziet een ‘enorm potentieel’ in duurzame energie om de arbeidsmarkt aan te sterken. Hollande pleit ervoor om de regels rondom de ontwikkeling van duurzame energie te versoepelen.

Volgens Lettry kunnen behalve soepelere regelgeving stealthwindmolens ook een oplossing zijn. Met dergelijke windmolens kunnen niet alleen windmolenparken ontwikkeld worden in de buurt van militaire bases, maar ook in de buurt van burgervliegvelden en weerstations. Vestas Wind Systems (VWS), de grootste windturbinefabrikant, zegt succesvolle proeven te hebben gedaan met radarvriendelijke wieken.

Zoals het er nu naar uit ziet gaat Frankrijk zijn doelen voor duurzame energieconsumptie van 23 procent in 2020 niet halen. Dit komt vooral door een terugval in zonne- en windenergie-installaties, zegt Bal. Daarmee gaat het land Duitsland niet voorbij steken.

Bron: Bloomberg

Foto:  notfrancois