23-04-2015 12:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Spares in Motion is verkozen tot beste nieuwkomer in de windsector. het bedrijf won de prijs op een congres van de windenergiesector in Texas.

Spares in Motion is wereldwijd actief met een platform voor onderdelen van windturbines. De juryleden van de Wind O&M Summit in Texas prezen de onlinemarktplaats voor het stroomlijnen van de onderhoudsmarkt in de windindustrie.

“Door het verbinden van vraag en aanbod verlaagt Spares in Motion levertijden en zorgt voor transparantie, waar de gehele windindustrie van profiteert”, zegt de jury in haar rapport. “De windindustrie wordt door deze voordelen concurrerender en de kosten van windenergie worden hierdoor verlaagd.”

Marc Huyzer en Jochem Sauer richtten Spares in Motion in 2012 op, na een carrière in de luchtvaart waar de handel in vervangende componenten al langer gewoongoed was. “Momenteel bieden bijna 100 aanbieders producten aan op ons platform", zegt Sauer. "Er is een enorme behoefte en dat zien we aan de vraag: we hebben gebruikers uit meer dan 35 landen van China tot Canada.”

De start-up opereert volgens de oprichter in een miljardenmarkt: “De wereldwijde onderhoudsmarkt voor wind turbines had in 2014 een totale marktomvang $ 9,25 mrd en zal naar verwachting eind 2020 $17 mrd bedragen.” Spares in Motion heeft kantoren in Rotterdam, Spanje en de Verenigde Staten.

Bron: Spares in Motion | Foto: U.S. Army Corps of Engineers, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)