29-04-2015 12:07 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Aquion Energy maakt accu’s uit veelvoorkomende, onschadelijke materialen. De batterijen zijn nu gecertificeerd volgens de Cradle 2 Cradle-methode.

De accu’s van Aquion Energy hebben koolstof en mangaan-elektroden, zout water als elektrolyt en synthetisch katoen als afscheiding. De materialen zijn allemaal biologisch afbreekbaar of goed te recyclen.

“Onze batterij bewijst dat het ontwikkelen van een duurzaam product niet ten koste hoeft te gaan van prestaties”, zegt Scott Pearson, CEO van Aquion Energy. “Ons product biedt een ongekend aantal laad- en ontlaadcycli en sluit perfect aan bij hernieuwbare energiesystemen.”

Aquion’s zoutwaterbatterijen hebben lange levensduur maar in vergelijking tot andere accusystemen een wat groter volume en gewicht. Dat maakt ze vooral geschikt als stroomopslag in stilstaande toepassingen, bijvoorbeeld om de zonne-energie bij een woning op te slaan.  

Accu’s en duurzaamheid

Energieopslag in batterijen is een aantrekkelijke methode om duurzaam opgewekte elektriciteit op te slaan en is essentieel voor het succes van elektrische auto’s.

Hoewel de accusystemen de groei van hernieuwbare energieopwek helpen, zijn er ook veel vragen bij de duurzaamheid van de accu’s zelf. Veel accutypes bevatten zeldzame of giftige materialen en accu’s zijn niet altijd goed te recyclen.

Onder andere Bill Gates is overtuigd van de kansen van Aquion Energy, hij investeerde miljoenen in het bedrijf.

Bekijk een filmpje over het productie proces van Aquion Energy:

Bron: Aquion Energy | Foto: Republic of Korea, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)