21-09-2012 10:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De drie grootste energieproducenten van Nederland hebben een brief gestuurd naar de kabinetsinformateurs met de vraag om vrijstelling van de kolentaks.

RWE/Essent, GDF en E.ON vragen informateurs Henk Kamp en Wouter Bos in de brief om de vrijstelling op kolentaks die tot nu toe voor Nederlandse energiebedrijven van kracht was te blijven handhaven. Het nieuwe kabinet wilde deze vrijstelling afschaffen, om de energieproducenten te dwingen op zoek te gaan naar schonere alternatieven.

Slechte concurrentiepositie

De drie partijen geloven echter niet dat de maatregel de CO2-uitstoot zal verminderen. “Als Nederlandse energiebedrijven minder CO2 uitstoten en daardoor minder emissierechten nodig hebben, zullen die worden opgekocht door bedrijven die meer rechten nodig hebben”, is te lezen in de brief. Ook waarschuwen de energiebedrijven voor een verslechterde concurrentiepositie en de import van goedkope en vervuilende stroom uit het buitenland.

Meestookverplichting

Een andere zorg van de bedrijven is de meestookverplichting waar de meerderheid van de politieke partijen voor pleit. De kolencentrales zouden een percentage biomassa moeten meestoken. Dit zou in combinatie met de kolentaks zo onrendabel zijn dat “vrijwel alle kolencentrales in Nederland per direct worden stopgezet”. Ook de drie nieuwe kolencentrales die in aanbouw zijn en waar al €7 mrd in is gestoken zouden minder of helemaal geen stroom kunnen produceren.

Bron: ANP

Foto: gynti_46