01-05-2015 09:19 | Door: Erik Verheggen

Powerwall gaat hij heten. Tesla heeft de thuisaccu waar topman Elon Musk een twitterhype omheen wist te creëren nu getoond aan het brede publiek.

De elektrische auto's van het bedrijf hebben geen uitstoot, maar groene laadstroom is niet overal voorhanden. Tesla wil daarom af van energieopwek uit fossiele bronnen. Dat vraagt volgens Musk wel om een infrastructuur die berekend is op grootschalig gebruik van zonne-energie. De opwek van zonnestroom is grillig en afhankelijk van de zon. Toepassing van accu’s stabiliseert het elektriciteitsnet.

De accusystemen moeten opslag, backup en gebruik van zelfopgewekte stroom toegankelijk maken voor het brede publiek. Tesla zet de accu’s in de markt vanaf $ 3.000 voor het goedkoopste consumentenmodel.

Verschillende varianten

De lithium-ion-batterij komt beschikbaar in verschillende maten. Tesla heeft voor het bedrijfsleven een modulair systeem ontwikkeld. Met zogeheten Powerpacks van 100 kilowattuur kan een accu van maximaal 10 megawattuur worden samengesteld. Voor thuis komt Tesla met een variant van 7 kilowattuur en 10 kilowattuur.

De Tesla-accu’s kunnen bovendien worden aangesloten op het stroomnet. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een ‘slim’ systeem ontwikkeld dat laadt tijdens de daluren, wanneer de stroom het goedkoopst is. 

tesla accu

Bron: Tesla | foto: Tesla