04-05-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse ontwikkelaar van duurzame energieprojecten Renewable Energy Generation bouwt de komende twee jaar vier nieuwe bio-elektriciteitscentrales als aanvulling op zonne- en windergieprojecten.

De vier nieuwe elektriciteitscentrales kosten samen $ 39 mln en gaan draaien op gebruikte olie van restaurants. Onder andere de Jamie’s Italian-restaurants van de Britse televisiekok Jamie Oliver leveren de olie aan .

De nieuwe centrales zijn een aanvulling op de vier centrales die Renewable Energy Generation (REG) al in gebruik heeft. De bestaande bio-elektriciteitscentrales varieren in vermogen van 2 tot 18 megawatt en zijn speciaal geschikt om snelle pieken in de elektriciteitsvraag op te vangen.

“Het balanceren van vraag en aanbod op het stroomnet met generatoren zoals de onze wordt steeds belangrijker, nu meer en meer duurzame energie wordt opgewekt”, zegt Andrew Whalley, CEO van REG op de site BNEF. De waste-to-electricity-centrales kunnen snel opstarten en bijspringen als de productie van windparken of zonnecentrales onverwacht tegenvalt of de stroomvraag korte tijd hoger is dan verwacht.

Naast de bouw van de centrales op gebruikte kookolie is Renewable Energy Generation ook van plan te investeren in nieuwe wind- en zonneparken in Groot Brittannië. REG heeft op dit moment in totaal 800 megawatt aan duurzame opwekcapaciteit in beheer of in ontwikkeling. 

Bron: BNEF, Renewable Energy Generation | Foto: really short, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)