03-05-2015 09:03 | Door: Thijs ten Brinck

In de Verenigde Staten is potentieel voor 77 gigawatt nieuwe opwekcapaciteit uit waterkracht. Hiervan is 12 gigawatt zelfs te realiseren met bestaande infrastructuur.

In een rapport over de Amerikaanse waterkrachtsector signaleert het Amerikaanse ministerie van Energie een groot potentieel voor nieuwe waterkrachtprojecten.

“Deze studie laat de diversiteit en impact van onze bestaande waterkrachtinfrastructuur zien, en toont mogelijkheden voor verdere groei in de toekomst”, zegt staatssecretaris David Danielson van Energie-efficiëntie en Hernieuwbare Energie. “Wanneer we blijven investeren, zal waterkracht een van de meest kosteneffectieve en betrouwbare energiebronnen blijven en ons helpen het marktaandeel van hernieuwbare elektriciteit te vergroten.”

Bestaande dammen

Opvallend is dat er veel kansen liggen om bestaande waterkrachtcentrales te versterken met extra turbines. Ook is er veel potentieel bij bestaande dammen die nu vooral de veiligheid dienen, of fungeren als waterberging voor irrigatie. De honderd grootste dammen waar nu nog geen elektriciteit wordt opgewekt, kunnen samen 8 gigawatt leveren.

Verder is er ruimte om run-of-the-river-waterkrachtcentrales te plaatsen. Deze wekken stroom op uit stromend water, zonder dam, en veranderen de rivierenloop niet of nauwelijks. Dat is belangrijk, omdat van alle duurzame energiebronnen waterkracht het minst goede imago heeft. De bewezen technologie levert goedkope, controleerbare elektriciteit, maar de aanleg van stuwmeren gaat vaak ten koste van ecosystemen.

Bron: Fierce Energy, IEEE Spectrum, DOE | Foto: jhoc, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)