10-01-2012 15:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee Westerse bedrijven nemen gerechtelijke stappen tegen China. Het Duitse Solarworld, producent van zonnepanelen, beschuldigt een Chinese concurrent van het dumpen van goedkope zonnepanelen. American Superconductor uit de VS heeft een voormalige klant aangeklaagd voor diefstal van intellectueel eigendom.

In China is deze week een rechtszaak gestart, waarbij American Superconductor, een producent van onderdelen voor windturbines en smart grids, $1,2 mrd (€940 mln) schadevergoeding eist van de Chinese windmolenfabrikant Sinovel. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt zijn voorheen grootste klant onder meer van het stelen van software voor windturbines.

American Superconductor heeft veel bewijs verzameld voordat het de onzekere gang naar de Chinese rechtbank heeft ondernomen. Een voormalig medewerker, Dejan Karabasevic, is in hechtenis genomen in Oostenrijk nadat hij heeft bekend de software aan Sinovel gegeven te hebben.

Westerse bedrijven nemen zelden gerechtelijke stappen tegen Chinese bedrijven in handelsdisputen. Naast het feit dat ze geen eerlijk proces verwachten, is er ook de dreiging dat ze geen verdere orders uit China meer krijgen.

Een woordvoerder van Sinovel reageerde ontkennend op de aantijgingen van American Superconductor en liet weten dat het intellectuele eigendom op haar software “beschermd is door de wet”. Daniel McGahn, CEO van American Superconductor, zei dat de Chinese overheid hem heeft verzekerd dat zijn bedrijf een eerlijk proces zal krijgen.

Dumpprijzen

Duitslands grootste producent van zonnepanelen Solarworld heeft vandaag bekend gemaakt dat het naar de Europese Commissie wil stappen om oneerlijke concurrentie vanuit China aan te kaarten. CEO Frank Asbeck beschuldigt Chinese concurrenten ervan zonnepanelen onder de kostprijs te dumpen op de Europese markt. De Chinese overheid subsidieert haar PV-industrie hevig. Solarworld wil in de zaak samenwerken met andere Europese producenten van zonnesystemen.

In Duitsland werd in december een record hoeveelheid aan capaciteit aan zonnepanelen geïnstalleerd. Asbeck stelt in een interview met Bloomberg dat de 3 GW aan extra panelen deels komt door een “massaal” aanbod van Chinese panelen gebruikt in grootschalige zonneprojecten tegen “dumpprijzen”.

Eerder al vroegen de Duitse producenten Solon en Solar Milennium hun faillissement aan vanwege de gekelderde prijzen van zonnepanelen. Het eveneens Duitse Q-Cells is op zoek naar een koper.

Energiezekerheid

Ondertussen kan de zaak tussen Sinovel en American Superconductor mogelijk grote consequenties hebben voor de snelgroeiende markt in hernieuwbare energie. “Hier staan niet alleen de belangen van twee bedrijven op het spel, maar ook wie de grote leverancier in de hernieuwbare energiemarkt gaat zijn,” vertelde Colleen Chien, professor in patentenrecht aan de Santa Clara Universiteit, aan Reuters. “Het heeft zelfs consequenties voor energiezekerheid.”

Een groot deel van de technologie voor zonne- en windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen is in het westen ontwikkeld. China is inmiddels echter een grote speler geworden. Diefstal van intellectueel eigendom is één van de meest heikele punten in de relatie tussen het westen en China.

Bron: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr.com, Bert van Dijk