25-09-2012 13:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Wereld Natuur Fonds, Schiphol, KLM, Rabobank en de TU Delft gaan investeren in een nieuwe techniek waarbij door middel van een zweefvliegtuig energie wordt opgewekt.

Dat maakt Ampyx Power, producent van de PowerPlane, vandaag bekend. De PowerPlane is een zweefvliegtuig dat met een kabel vastzit aan een stroomgenerator op de grond. Het vliegtuigje gebruikt de wind om rondjes te draaien en wekt door de windkracht via de kabel naar de grond te brengen energie op. De voordelen van dit systeem zitten hem vooral in het weinige materiaalverbruik en het extra vermogen van het systeem. Richard Ruiterkamp, directeur van Ampyx Power, verwacht dat de PowerPlane al in 2016 of 2017 kan concurreren met goedkope energie van kolencentrales.

Weinig materiaal

“Een zweefvliegtuigje met een spanwijdte van één wiek van een windmolen kan maar liefst twee keer zoveel stroom opleveren dan alle drie de wieken van een windmolen bij elkaar”, aldus Ruiterkamp. Het huidige prototype testvliegtuigje heeft een spanwijdte van 5,5 meter en een vermogen tussen de 20 en de 25 kilowattuur.

In twee opschalingsstappen zou Ruiterkamp toe willen naar een zweefvliegtuig met een spanwijdte van 30 meter met een vermogen van zo’n  2 tot 3 megawatt. Ter vergelijking, een grote windmolen met 2 of 3 wieken, een rotordiameter van 60 meter en een masthoogte van 70 meter kan bij optimale windsnelheid een vermogen van 1 tot 1,5 megawatt hebben. Volgens Ruiterkamp wordt “dankzij het weinige materiaalverbruik veel geld bespaard”.

Dankzij het weinige materiaalverbruik wordt veel geld bespaard. Richard Ruiterkamp, directeur Ampyx Power

Extra vermogen

De grote hoogtes die de PowerPlane kan bereiken, zo tussen de 300 en 600 meter, zijn een ander belangrijk voordeel. Op grote hoogte waait het harder dan dicht bij de grond. Hierdoor heeft het vliegtuigje een hogere elektriciteitsproductie dan bijvoorbeeld windmolens met hetzelfde vermogen. En wanneer het op een bepaalde hoogte hard waait, dan wordt de lengte van de kabel hier op aangepast.

Investering

De investering van het Dutch Greentech Fund  (DGF) en het Mainport Innovation Fund (MIF), waarvan het Wereld Natuur Fonds, KLM, Schiphol, Rabobank en TU Delft de achterliggende investeerders zijn, is een belangrijke steun voor de verdere commercialisering van de techniek. Het gaat met name om opschaling van het systeem.  “De technologie is al bewezen op prototype schaal”, aldus Ruiterkamp. Opschaling zal de kosten van de opgewekte elektriciteit onder het niveau van kolencentrales brengen. Ook de software en besturingstechnologie kan nog verder worden geoptimaliseerd om de opbrengst te maximaliseren. Ruiterkamp stelt: “Het systeem kan dan in principe oneindig in de lucht blijven en als er geen wind is dan kost het slechts een klein beetje energie”.

De technologie is al bewezen op prototype schaal. Richard Ruiterkamp

Ruiterkamp noemt de opschaling van het systeem een “uitdagend verhaal. Nederland is een klein land. En wat geldt voor windturbineparken geldt ook voor de PowerPlane: er is wel ruimte nodig”.

Bron: Ampyx Power

Foto: Ampyx Power