06-05-2015 12:25 | Door: Jerom van Gemert

De miljoenen zonnepanelen van vijf zonnecentrales in het Midden-Oosten hebben robots als nieuwe schoonmakers. Dit zorgt ervoor dat de panelen optimaal blijven presteren en bespaart water.

Het Israëlisch bedrijf Arava Power heeft voor vijf zonnecentrales, met een totaal vermogen van 35 megawatt, schoonmaakrobots aangeschaft. Per maand maken de robots 5 miljoen zonnepanelen schoon. Het E4 robot-schoonmaaksysteem is ontwikkeld door het Israëlisch bedrijf Eccopia.

De zonnepanelen van Arava Power werden voorheen handmatig schoongemaakt. Dit kostte miljoenen liters water. Het automatische schoonmaaksysteem poetst met borstels en zonder water. Het robotsysteem heeft zijn eigen zonnepaneel, waardoor het volledig zelfvoorzienend is in energie.

Schoonmaakrobots

Er bestaan meerdere robots die zonnepanelen reinigen. Zo is er ook een robot van het Japanse Sinfonia Technology, die bovendien zonder rails werkt.

In woestijngebieden raken zonnepanelen vaak vervuild door zand en stof. Hierdoor leveren ze minder energie. De stroomopbrengst kan wel 40 procent lager zijn. Naast robots zijn er ook andere, low-tech, oplossingen. Dit aftersun-plantje zorgt bijvoorbeeld dat er minder stof opwaait.

Bronnen: Eccopia, Greentechlead | Foto: Eccopia