26-09-2012 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De strijd tussen Europese en Chinese zonne-energie industrie gaat door. Een antisubsidie van  120 procent moet het dumpen van Chinese zonnepanelen op de Europese markt voorkomen.

Dat tarief wordt voorgesteld door de delegatie van zo’n 25 Europese zonne-energiebedrijven die zich hebben verenigd onder de naam EU ProSun, aldus nieuwswebsite Euractiv. De groep dient een claim in voor een prijsstijging van 120 procent voor Chinese zonnepanelen en 80 procent voor zonnecellen. Dit moet er voor zorgen dat Europese producenten winstgevend kunnen blijven ondernemen. De aanklacht komt net op een moment dat de gemoederen tussen de EU en China over de zonnepanelenkwestie bedaard leken.

Oneerlijke steun

Eerder deze maand diende EU ProSun ook al een aanklacht in tegen de Chinese industrie. De aanklacht komt erop neer dat de dumpmarges te groot zijn.  De dumpmarges zijn het verschil tussen de Chinese binnenlandse prijzen en de Chinese exportprijzen naar de EU. De marges  variëren van 60 tot 70 procent voor zonnepanelen, 70 tot 80 procent voor zonnecellen  en van 80 tot 90 procent voor zonne-wafers. Zonne-wafers zijn  een belangrijke onderdeel voor de productie van zonnecellen. Zonnepanelen worden hierdoor onder de daadwerkelijke Chinese kostprijs verkocht.

Leden van EU ProSun zijn vooral verbolgen over de exorbitante en illegale leningen die door Chinese staatsbanken worden verstrekt. “De China Construction Bank verstrekt leningen aan bedrijven die in de Westerse wereld nooit een lening zouden krijgen”, aldus Milan Nitzscke vice-president van SolarWorld AG, aanhanger van EU ProSun. Door dit soort leningen is de marktdominantie van de Chinezen geschapen.

‘Hypocriet’

Opmerkelijk is dat de  precieze aanklacht waarmee EU ProSun de Chinese bedrijven voor het gerecht  wilden dagen aanvankelijk niet publiekelijk bekend was. Een rivaliserende coalitie onder de naam  The Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE) openbaarde de aanklacht van EU ProSun.

Het liberale AFASE, een groep die strijd voor vrijhandel en tegen protectionistische maatregelen,  uitte al eerder kritiek op de subsidiestroom voor de Europese zonne-energie industrie. Het noemt de gang van zaken ‘hypocriet’. Volgens AFASE heeft “de Europese industrie over de jaren heen miljoenen aan subsidies ontvangen en gaan ze nu klagen dat de competitie het zo goed doet, omdat ze oneerlijke financiële steun van hun regeringen krijgen”.

De Europese Commissie heeft 45 dagen om te beslissen of zij de eerdere aanklacht van EU ProSun en de antisubsidie zaak verder willen onderzoeken. Een onderzoek zou echter weer  vergeldingsmaatregelen door Beijing kunnen provoceren. Bron: Euractiv Foto: ANR2008