26-09-2012 14:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is 25, oftewel het percentage energieverbruik dat Nederlandse kerken gemiddeld  kunnen besparen.

Dat blijkt uit onderzoek van het kerkelijk platform voor Duurzaamheid en Energiebesparing (EKDE). Tijdens het onderzoek zijn 25 van de 46 kerken in de gemeente Ede onderzocht op mogelijkheden voor energiebesparing. Het is de eerste keer dat een gemeente op zo’n grote schaal onderzoek doet naar energiebesparing in kerken.

Thermostaat omlaag

Kerken zijn vaak erg hoog, breed en lang. Ook zijn ze slecht geïsoleerd en is er niet altijd sprake van dubbele beglazing. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Ook staat de thermostaat te hoog op de momenten dat de kerk niet wordt gebruikt. Een temperatuur van 10 graden Celsius zou volgens de onderzoekers voldoende zijn voor de momenten dat de kerk niet in gebruik is. Tijdens de mis is een temperatuur van 19 graden Celsius voldoende om de bezoekers niet te laten klappertanden.

Deze maatregelen zouden naast een CO2-reductie van 24 procent ook de energiekosten flink omlaag kunnen brengen. “Afhankelijk van de uitgangssituatie kan bij 25 kerken, zonder verlies aan comfort en zonder grote investeringen, naar schatting een besparing tot wel veertig procent aan energiekosten bereikt worden”, aldus het EKDE.

Bron: EdeStad.nl

Foto: Frits de Jong