27-09-2012 13:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

100 gigawatt: dat zijn 39 kerncentrales of een trein met kolen die uitstrekt van Brussel tot Buenos Aires. Al is de mijlpaal behaald, de toekomst voor windenergie is onzeker.

“We zijn de afgelopen weken net over de 100 gigawatt grens gegaan,” zegt Christian Kjaer, CEO van de European Wind Energy Association(EWEA). “De afgelopen jaren hebben we elk jaar 10 gigawatt toegevoegd aan de Europese windenergiecapaciteit. Of dat komend jaar ook gaat gebeuren, dat weet ik niet.”

Windenergie is een kapitaalintensieve industrie. Banken lenen niet snel geld uit en als ze het doen zijn de voorwaarden niet al te gunstig. De terugbetaaltermijn is vrij kort en de rentetarieven relatief hoog.  De industrie is nu op zoek naar langetermijninvesteerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Tegelijkertijd snijden overheden van Europese landen flink in de subsidies. Daarnaast worden ook regelingen rondom hernieuwbare energie veranderd waardoor er onzekerheid heerst. Dat schrikt financierders af.

Ambitieuzere doelstellingen

EWEA wil dat de Europese unie nog ambitieuzer wordt op het gebied van duurzaamheid. De huidige 20-20-20 doelstellingen om in 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten en 20 procent energie duurzaam op te wekken, gaan volgens de organisatie niet ver genoeg. Verdergaande doelstellingen zouden de onzekerheid omtrent de financiering van windmolens wegnemen.

Kjaer ziet niet alleen financieringsproblemen. Het Europese elektriciteitsnetwerk is nog niet volledig geïntegreerd. “De grootste potentiële dwarsligger is de elektrische infrastructuur,” zegt hij. In 2014 zou de integratie van Europese elektriciteitsnetwerken al klaar moeten zijn, maar het is al bekend dat die deadline niet gehaald gaat worden. In de loop van de komende weken zal er een rapport uitkomen over hoe het proces versneld kan worden.

Bron: Reuters

Foto: Luc van Braekel