15-05-2015 07:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Sheerwind sluit een licentiedeal met de Deense ontwikkelaar van windenergieprojecten, E-Venturi. Nog dit jaar start een pilotproject in Denemarken.

Sheerwind levert een innovatieve windturbine. Met een soort trechter hoog in de lucht vangt het concept de wind, welke vervolgens dan afbuigt naar een horizontale buis op de grond. In een plaatselijke vernauwing van deze buis wekt een relatief kleine windturbine elektriciteit op uit de versnelde luchtstroom.

George Manos, topman van Sheerwind: “Dit is een belangrijke validatie van onze technologie. We kijken uit naar een winstgevende samenwerking.” De licentiedeal met E-Venturi is voor het Amerikaanse Sheerwind de eerst stap in Europa. Op moment van schrijven is er betrekkelijk weinig informatie te vinden over het Deense E-Venturi. 

Invelox windturbine

Het Sheerwind Invelox concept heeft geen zichtbare draaiende onderdelen en kan zonder een hoge toren uit alle windrichtingen windenergie opwekken. Een 28 meter hoge Invelox turbine kan volgens Sheerwind evenveel stroom opwekken als een 1,8 megawatt van 90 meter hoog. Voordeel is bovendien dat de turbine goed toegankelijk is voor onderhoud en dat het grootste gewicht laag in de constructie geplaatst is.

Bekijk een animatie over het Invelox concept:

Bron: Recharge News | Foto: Sheerwind