Trechter-windturbine waait van VS naar Denemarken

15-05-2015 07:30 | Door: Thijs ten Brinck
De Amerikaanse start-up Sheerwind sluit een licentiedeal met de Deense ontwikkelaar van windenergieprojecten, E-Venturi. Nog dit jaar start een pilotproject in Denemarken.
Sheerwind levert een innovatieve windturbine. Met een soort trechter hoog in de lucht vangt het concept de wind, welke vervolgens dan afbuigt naar een horizontale buis op de grond. In een plaatselijke vernauwing van deze buis wekt een relatief kleine windturbine elektriciteit op uit de versnelde luchtstroom.
George Manos, topman van Sheerwind: “Dit is een belangrijke validatie van onze technologie. We kijken uit naar een winstgevende samenwerking.” De licentiedeal met E-Venturi is voor het Amerikaanse Sheerwind de eerst stap in Europa. Op moment van schrijven is er betrekkelijk weinig informatie te vinden over het Deense E-Venturi.
Invelox windturbine
Het Sheerwind Invelox concept heeft geen zichtbare draaiende onderdelen en kan zonder een hoge toren uit alle windrichtingen windenergie opwekken. Een 28 meter hoge Invelox turbine kan volgens Sheerwind evenveel stroom opwekken als een 1,8 megawatt van 90 meter hoog. Voordeel is bovendien dat de turbine goed toegankelijk is voor onderhoud en dat het grootste gewicht laag in de constructie geplaatst is.
Bekijk een animatie over het Invelox concept:
Bron: Recharge News | Foto: Sheerwind
Gerelateerde artikelen

Volgende stap in hernieuwbare energie: circulaire zonnepanelen
De markt voor zonne-energie zit in de lift. Maar wat gebeurt er met zonnepanelen aan het einde van hun levensduur? Dat is een urgent vraagstuk want va...
Lees deze sites en discussie erop na (en nog meer): http://www.gizmag.com/invelox-wind-generator/27377/ en deze site toont fouten aan in de rekensommen van de Invelox: http://cleantechnica.com/2014/07/08/invelox-ducted-turbine-latest-long-line-failures/.
Verder heb ik gezocht op E-venturi in Denemarken maar meer als een brievenbusfirma lijkt het niet te zijn: Geen website, geen portfolio van projecten. Verder blijkt de afgelopen 90 jaar al veel onderzoek gedaan te zijn naar vele soorten tunnelconstructies met windmolens erin, maar dat heeft nooit iets opgeleverd behalve bewijs van de wetmatigheid dat er niet meer uit kan komen dan dat erin gaat.
Oftewel, voordat je dit gaat promoten zal het minstens eerst feitelijk bewezen moeten zijn, en daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Integendeel.
Spijtig natuurlijk want het klinkt verder als een pracht oplossing.
Zowel qua oppervlak als qua hoogte zijn er inderdaad redenen om aan de Invelox molen te twijfelen. Aan de andere kant lijkt het concept van Sheerwind veel op dat van het Nederlandse Irwes. Deze spin-of van de TU Eindhoven integreert windturbines in gebouwen en boekt reeds resultaten met prototypes. Ook Irwes maakt gebruik van versnelling van luchtstromen:
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/3094/veel-belangstelling-voor-inbouw-windturbine
Met een kleine turbine en een relatief groot oppervlak, plus de versnelling van de wind, is het denkbaar dat de Invelox turbine een veel hogere capaciteitsfactor heeft, ofwel veel meer uren per jaar stroom opwekt, dan een gewone windturbine. Dat kan de claims van Sheerwind verklaren.
Dat er over het bedrijf E-venturi betrekkelijk weinig te vinden is ben ik ook met u eens. Dat heb ik aan het artikel toegevoegd.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn