01-10-2012 13:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het zonne-energiebedrijf V3Solar heeft een nieuw kegelvormig zonnepaneel ontwikkeld die twintig keer meer elektriciteit genereert dan een plat zonnepanneel.

De V3 Spin Cell, een zonnekegel van één meter hoog en één meter breed, is effectiever dan een traditioneel zonnepaneel dankzij een combinatie van geconcentreerde lenzen, een dynamische draai, de kegelvorm en geavanceerde electronica.

Onder het mom ‘de wereld heeft te lang gedacht dat zonne-energie plat is’ heeft V3Solar de zonnekegel ontwikkeld met een hoek van 56 graden. Hierdoor vangt de Spin Cell zonlicht vanuit meer verschillende hoeken dan een plat zonnepaneel. Dit maakt aparte systemen die zonnepanelen meedraaien met de zon onnodig. Bovendien wordt met dit innovatieve systeem ook rekening gehouden met de stand van de zon die gedurende het jaar verandert.

Vergrootglas

De Spin Cell bestaat uit twee kegels. De buitenste kegel omhult de draaiende binnenste kegel en bestaat uit lenzen die het zonlicht concentreren op de honderden driehoekige PV-cellen op de binnenste kegel. De lenzen zorgen voor een hogere concentratie van zonlicht op de PV-cellen. Door het draaien van de binnenste kegel wordt oververhitting voorkomen; een vaakgenoemde complicatie bij het gebruik van lenzen of spiegels om licht op één plek te concentreren.

Dezelfde hoeveelheid licht wordt ontvangen, maar slechts heel weinig warmte V3Solar

“Stel je voor dat je je hand stil onder een vergrootglas houdt,” legt V3Solar uit. “De warmte bouwt op tot een punt van ongemak en zelfs pijn. Stel je nu voor dat je je hand heen en weer beweegt onder het vergrootglas. Dezelfde hoeveelheid licht wordt ontvangen, maar slechts heel weinig warmte.”

Zweven op magneten

“Het draaien van de Spin Cell wordt aangedreven door een kleine hoeveelheid van de gegenereerde elektriciteit,” zegt CEO Robert Styler. “Er is slechts één ampère nodig omdat de installatie op magneten zweeft, waardoor er bijna geen weerstand is.”

V3 is nu bezig met de voltooiing van het commerciële design van de zonnekegel en heeft haar eerste licensieovereenkomst om 800.000 Spin Cellen te leveren aan een zonne-energieboerderij.

Bron: Gizmag

Foto: Gizmag