19-05-2015 10:23 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Universiteit van Aalto, Finland hebben een nieuw record gezet voor zwarte zonnecellen. Voor noordelijk gelegen landen zijn zwarte panelen al vaak de beste keus.

De Finse onderzoekers hebben de energie-efficiëntie voor zwarte zonnepanelen aangescherpt tot 22,1 procent. Een grote stap van bijna 4 procentpunt ten opzichte van het oude record. De Finnen hebben daarvoor de coating en de elektrische contacten van de zonnecellen verbeterd, en voorzien verdere doorbraken.

zwarte zonnecel

“Voor de recordbrekende zonnecel werken we met een type silicium dat bekend staat om kleine onzuiverheden”, zegt onderzoekster Hele Savin. “Als we met geavanceerder basismateriaal kunnen werken, is een nog hogere efficiëntie vermoedelijk haalbaar.”

De Finse onderzoekers hebben voor het onderzoek samengewerkt met collega’s van de Universiteit van Catalonië. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology.

Mooie zonnepanelen

De efficiëntie waarmee zwarte zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit, loopt gemiddeld iets achter op die van blauwe zonnepanelen. Bovendien worden de zwarte panelen in de zomer warmer, wat ook de piekopbrengst verlaagt. Savin: “Conversie-efficiëntie is echter niet de enige factor die hier van belang is.”

Volgens de professor hebben de zwarte zonnepanelen vooral in noordelijk gelegen landen voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter in staat zonlicht dat onder een scherpe hoek invalt, om te zetten in elektriciteit. Ver van de evenaar staat de zon grote delen van het jaar laag aan de horizon. Savin: “In Helsinki hebben we gedemonstreerd dat zwarte zonnecellen over een heel jaar zelfs significant meer stroom opbrengen dan standaard blauwe zonnepanelen met dezelfde efficiëntie.”

Hoewel Nederland al weer een stuk zuidelijker ligt, kiezen consumenten hier ook in toenemende mate voor de duurdere zwarte panelen. Hoofdzakelijk omdat deze visueel aantrekkelijker zijn. Als de verbeteringen van de Finse onderzoekers op grote schaal zijn door te voeren, staat de keuze voor mooie zonnepanelen de energieopbrengst en terugverdientijd straks nog minder in de weg.

Bron: Aalto Univerisity | Foto: Aalto Univerisity, Carlotb