02-10-2012 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het vloeibaar maken van lucht kan uitkomst bieden bij de opslag van overtollige energie. De techniek kan concurreren met de opslag in batterijen en waterstof.

Dat stelt The Institution of Mechanical Engineers (IMechE), een technisch instituut in het Verenigd Koninkrijk. De lucht wordt vloeibaar gemaakt met behulp van een techniek waarbij de lucht extreem gekoeld wordt, ofwel cryogenics.

Opslag van energie wordt steeds belangrijker bij een toenemend aandeel hernieuwbare energie. Zo wekken windmolens ook ’s nachts energie op, terwijl er weinig vraag is. De nieuwe koeltechniek kan ervoor zorgen dat energie die geproduceerd wordt tijdens daluren efficiënter wordt opgevangen.

Thermoskan

De techniek koelt lucht tot een temperatuur van -190 graden Celsius, nadat waterdamp en CO2 eerst zijn verwijderd. Door de koeling wordt de overgebleven lucht, vooral stikstof en zuurstof, vloeibaar. Daardoor wordt het mogelijk lucht op te slaan in een gigantische vacuümfles, een soort grote thermoskan,  tot deze nodig is.

Wanneer er weer vraag is naar energie wordt de vloeibare lucht verwarmd tot kamertemperatuur. De verdamping van de vloeistof drijft een turbine aan die elektriciteit produceert,  er is dus geen verbranding nodig om energie op te wekken.

De techniek koelt lucht tot een temperatuur van -190 graden Celsius
De techniek is al twee jaar getest bij een energiecentrale in Buckinghamshire. Een nieuw bedrijf, het Britse Highview Power Storage, gaat de techniek  nu ook daadwerkelijk gebruiken om energie op te slaan die vervolgens weer gebruikt kan worden op het elektriciteitsnet.

Highview is van mening dat een efficiëntie van zo’n 70 procent bereikt kan worden. Ook IMechE denkt dat dit een realistisch cijfer is. Op dit moment is de efficiëntie zo’n 25 procent. Maar door een cryo-generator  naast industriële installaties of elektriciteitscentrales te plaatsen kan de efficiëntie sterk verbeterd worden.

In de kou

Tim Fox, hoofd energie van IMechE, maakt echter wel de kanttekening dat batterijen nog een hogere efficiëntie hebben, zo’n 80 procent. “Maar het Verenigd Koninkrijk heeft geen batterijenindustrie en er zijn meer dan genoeg bekwame technici die een technologie zoals deze kunnen produceren. Door gebruik te maken van standaard industriële componenten is ook het commerciële risico minimaal”, aldus Fox.

Peter Dearman, die de techniek in zijn garage heeft uitgevonden, is in ieder geval trots op de vaart die zijn idee heeft genomen: “Ik ben hiermee begonnen toen ik een tiener was omdat ik dacht dat er niet genoeg fossiele brandstoffen in de wereld zouden zijn voor iedereen om een auto te hebben. Er moest een andere manier zijn. Toen kwam ik op een of andere manier op het idee om energie op te slaan in de kou”.

Bron: BBC News Foto: Stefan Lins