21-05-2015 11:58 | Door: Jerom van Gemert

Het Singaporese bedrijf Horizon Unmanned Systems (HUS) heeft de eerste drone met een brandstofcel ontwikkeld. De drone vliegt op waterstof en kan daardoor veel langer in de lucht blijven.

HUS promoot vooral het lange uithoudingsvermogen van de drone. De meeste drones kunnen een halfuurtje in de lucht blijven. De nieuwe drone, genaamd de Hycopter, kan vier uur rondvliegen. Dat is 8 tot 10 keer langer dan normale drones. Met een bagage van 1 kilogram kan de hycopter 150 minuten vliegen.

Het lange uithoudingsvermogen komt door het gebruik van waterstof als energiebron. Hierdoor is de drone veel lichter. Conventionele drones werken op batterijen die zwaarder zijn. Volgens het bedrijf kost een vlucht slechts $7,50 vanwege de lage kosten van waterstof. De prijs van de drone is nog niet bekend.

Brandstofcel

De brandstofcel van de drone is gemaakt door het Singaporese bedrijf Horizon Energy Systems (HES). De drone gebruikt een lithium polymer hybrid brandstofcel. Het waterstof zit opgeslagen in de constructiebuizen van de drone. Daarin past 4 liter waterstofgas.

De nieuwe applicatie voor brandstofcellen kan een boost geven aan de ontwikkeling van brandstofceltechnologie. Drones krijgen in hoog tempo steeds meer taken. Cargill gebruikt drones om illegale houtkap te bestrijden. De start-up RaptorMaps zet drones in om boeren te helpen met akkerbouw.

Bronnen: Phys, Gizmag, HUS, HES | Foto: arbitragery via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)