03-10-2012 11:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op koude winterdagen met weinig wind en zon is de capaciteit van gas- en kolencentrales ontoereikend . Consumenten en bedrijven draaien op voor de kosten.

Dat stellen E.ON en GDF Suez woensdag in het Financieele Dagblad. Volgens deze energiebedrijven is de buffercapaciteit van gas- en kolencentrales de aankomende jaren niet toereikend om stroom te leveren op momenten dat er onvoldoende wind- en zonne-energie beschikbaar is. Om dit tekort op te vangen moeten er volgens Ruud Bos, topman van GDF Suez Nederland de komende jaren extra in conventionele centrales worden geïnvesteerd en moeten er zelfs conventionele energiecentrales worden bijgebouwd. Eindgebruikers zouden dit in hun portemonnee gaan voelen.

Capaciteitsvergoeding

Als bijkomend probleem noemen E.ON en GDF Suez de lage stroomprijzen. Dankzij gesubsidieerde groene stroom is het op dit moment onrendabel om te investeren in centrales met fossiele brandstoffen. Volgens Bos is er daarom niet te ontkomen aan een zogeheten capaciteitsvergoeding  die overheden zouden moeten ophoesten om de aanleg van nieuwe buffercapaciteit te financieren.

Duurzaam is geen probleem, het is de oplossing. Toby Ellson, woordvoerder Eneco

Kolentaks

Het financieren van buffercapaciteit van kolencentrales lijkt haaks te staan op de kolentaks zoals deze in het deelakkoord van onderhandelaars PVDA en VVD staat. Ook Eneco pleit voor het behoud van de kolentaks. Volgens Toby Ellson, woordvoerder bij Eneco, is er voldoende capaciteit aanwezig in de vorm van gascentrales:  “Het is nonsens dat er geen capaciteit zou zijn. We zitten in een transitiefase. Gas is de minst vervuilende fossiele brandstof.  Minder kolencentrales zouden zelfs meer ruimte overlaten voor gascentrales”.

Ellson is niet te spreken over de claim van E.ON en GDF Suez. “Het artikel van het FD wordt gebracht als de mening van de hele branche, maar dat betwisten wij. Duurzaam is geen probleem, het is de oplossing."

Bron: FD

Foto: Tim Button